Рецепт Сир білоруський в домашніх умовах фото

Сир білоруський в домашніх умовах
(покроковий рецепт з фото)

Кавказька кухня , Грузинська кухня , Абхазька кухня , Осетинська кухня
Молочні продукти
Дієтичне харчування
На обід, На вечерю, На полуденок, На святковий стіл

Якщо ви не знаєте, як зробити сир білоруський в домашніх умовах, тоді цей покроковий рецепт з детальними інструкціями спеціально для вас. Смачний натуральний сир для всієї родини.

Цей досить простий рецепт сиру білоруського в домашніх умовах - відмінна альтернатива покупному сиру. Якщо під рукою немає спеціальної закваски, можна використовувати кисломолочний продукт - кефір, наприклад.

  • Молоко - 9 літрів
  • Фермент - 1 штука
  • Дріжджі - 1 штука
  • Сіль - За смаком
сир білоруський в домашніх умовах - фото крок 1
1. Молоко влити у велику каструлю. У невеликій кількості молока розчинити закваску (або ж влити кисломолочний продукт прямо в молоко). Надіслати каструлю на вогонь з термометром.
сир білоруський в домашніх умовах - фото крок 2
2. Коли температура молока буде 30-31 ступеня, зняти каструлю з вогню і ввести заздалегідь розчинений в невеликій кількості води фермент. Влити фермент і залишити під кришкою на 30-45 хвилин.
сир білоруський в домашніх умовах - фото крок 3
3. Рецепт приготування сиру білоруського в домашніх умовах може займати різну кількість часу, в залежності від якості молока і закваски. Молоко повинно загуснути і утворитися згусток. Його потрібно акуратно нарізати на шматочки.
сир білоруський в домашніх умовах - фото крок 4
4. Знову залишити молоко на деякий час, щоб сироватка як слід відокремилася, а згусток став більш щільним.
сир білоруський в домашніх умовах - фото крок 5
5. Відкинути сирні шматочки в форму (можна використовувати друшляк), застелену марлею. Дати стекти сироватки приблизно 45-55 хвилин, щоб сир трохи ущільнився.
сир білоруський в домашніх умовах - фото крок 6
6. Тепер сир знову потрібно нарізати і підсолити. На такий обсяг потрібно 1-2 столові ложки солі. Далі сир знову перекласти в форму і відправити під прес.
сир білоруський в домашніх умовах - фото крок 7
7. Під пресом йому досить провести близько 5-6 годин, після чого залишки рідини остаточно стекут.
сир білоруський в домашніх умовах - фото крок 8
8. Для збільшення щільності сиру можна відправити його під прес ще раз на 10-12 годин. Ось практично і весь простий рецепт сиру білоруського в домашніх умовах. Далі - процес дозрівання в холодному і вологому приміщенні. Щодня потрібно перевертати сир двічі перші 6-7 днів. Далі досить 1 рази в день ще 7-8 днів. Визрівання сиру займе близько 2 тижнів, однак можна залишити і на більш тривалий термін.

Схожі рецепти