Сир білоруський в домашніх умовах
(покроковий рецепт з фото)
Якщо ви не знаєте, як зробити сир білоруський в домашніх умовах, тоді цей покроковий рецепт з детальними інструкціями спеціально для вас. Смачний натуральний сир для всієї родини.
Цей досить простий рецепт сиру білоруського в домашніх умовах - відмінна альтернатива покупному сиру. Якщо під рукою немає спеціальної закваски, можна використовувати кисломолочний продукт - кефір, наприклад.
- Молоко - 9 літрів
- Фермент - 1 штука
- Дріжджі - 1 штука
- Сіль - За смаком
1. Молоко влити у велику каструлю. У невеликій кількості молока розчинити закваску (або ж влити кисломолочний продукт прямо в молоко). Надіслати каструлю на вогонь з термометром.
2. Коли температура молока буде 30-31 ступеня, зняти каструлю з вогню і ввести заздалегідь розчинений в невеликій кількості води фермент. Влити фермент і залишити під кришкою на 30-45 хвилин.
3. Рецепт приготування сиру білоруського в домашніх умовах може займати різну кількість часу, в залежності від якості молока і закваски. Молоко повинно загуснути і утворитися згусток. Його потрібно акуратно нарізати на шматочки.
4. Знову залишити молоко на деякий час, щоб сироватка як слід відокремилася, а згусток став більш щільним.
5. Відкинути сирні шматочки в форму (можна використовувати друшляк), застелену марлею. Дати стекти сироватки приблизно 45-55 хвилин, щоб сир трохи ущільнився.
6. Тепер сир знову потрібно нарізати і підсолити. На такий обсяг потрібно 1-2 столові ложки солі. Далі сир знову перекласти в форму і відправити під прес.
7. Під пресом йому досить провести близько 5-6 годин, після чого залишки рідини остаточно стекут.
8. Для збільшення щільності сиру можна відправити його під прес ще раз на 10-12 годин. Ось практично і весь простий рецепт сиру білоруського в домашніх умовах. Далі - процес дозрівання в холодному і вологому приміщенні. Щодня потрібно перевертати сир двічі перші 6-7 днів. Далі досить 1 рази в день ще 7-8 днів. Визрівання сиру займе близько 2 тижнів, однак можна залишити і на більш тривалий термін.