Шоколадний кекс з грушами
(покроковий рецепт з фото)
Цей кекс - справжнє диво! Цілком може служити прикрасою свята. Ще б пак - пряна соковита груша і пишне шоколадне тісто! Та й виглядає просто розкішно - цілі груші так і ваблять. Приготуйте обов'язково, побалуйте себе і своїх близьких!
Основа кексу - груші в вині. Однак зовсім необов'язково готувати цей кекс з алкоголем. Для безалкогольного варіанту візьміть фруктовий сік або приготуйте ягідний сироп.
- Цукор - 100 грам (візьміть частину коричневого)
- Вода - 200 мілілітрів
- Вино червоне - 100 мілілітрів
- Журавлина - 1/2 склянки
- Суміш прянощів - За смаком (гвоздика, обкладинка, імбир, мускатний горіх, кардамон)
- Вершкове масло - 100 грам
- Яйця - 3 штуки
- Цукор - 150 грам (з них 50 г коричневого, ще краще - розуміють московадо)
- Крем - 50 грам
- Борошно - 180 грам
- Какао-порошок - 50 грам
- Сіль - 1 щіпка
- Розпушувач - 1 Чайна ложка
- Груша - 3-4 штук (в залежності від розміру форми)
Зваріть пряний сироп з води, цукру, вина, журавлини і прянощів. У процесі варіння журавлину розчавлюють товкачем для пюре.
Груші очистіть від шкірки, залишаючи недоторканими хвостики, і видаліть знизу квітколоже.
Опустіть груші в киплячий сироп і варіть на повільному вогні до напівготовності. Груші повинні стати трохи м'якше, але залишатися ще твердими і добре тримати форму. Залиште груші остигати в сиропі, потім витягніть на решітку і злегка обсушити.
Для тесту збийте розм'якшене масло з цукром - звичайним і коричневим - до пухкої маси. По одному додайте яйця, ретельно збиваючи після кожного. В останню чергу лопаткою вмішайте сметану.
Просійте суміш борошна, какао-порошку, розпушувача і дрібки солі. Швидко лопаткою вимішайте легке тісто.
У підготовлену форму вилийте тісто і встановіть вертикально груші, прітаплівая їх в тесті.
Випікайте в прогрітій до 180 градусів духовці хвилин 40. Зубочистка повинна виходити з тіста сухою. Якщо хвостики груш почнуть підгоряти - прикрийте верх кексу фольгою.
Готовий кекс остудіть на решітці і подавайте. Можна сервірувати кекс теплим з кулькою морозива або подати до кексу гарячий глінтвейн на основі залишився сиропу.