РоЯзик баба по ГОСТу
(покроковий рецепт з фото)
Знайомий з дитинства десерт "роязик баба" можна приготувати вдома, це не складно, правда, приготуйтеся до того, що процес цей буде тривалим, але в кінці вас чекає смачне винагороду за вашу працю.
Приготувати "роязик бабу" по-госту досить просто, але затратно по часу. Як її приготувати, дивіться покрокову рекомендацію до рецептом.
- Борошно - 412 грам(212 грам - в опару, 200 грам - в тісто)
- Вода - 547 мілілітрів(147 мл. - для опари, 240 мл. - для просочення, 160 мл. - для помадки)
- Моментальні сухі дріжджі - 5 грам
- Вершкове масло - 103 грами (жирністю не менше 82, 5%, м'яке)
- Цукор - 845 грам(105 грам - в тісто, 240 грам - для просочення, 500 грам - для помадки)
- Яйце - 3 штуки (дрібні, 2 яйця - в тісто, 1 яйце - для змазування перед випічкою)
- Сіль - 1/4 чайних ложки
- Ванільний цукор - 1 штука (пакетик)
- Ізюм - 52 грам
- Роязик есенція - 2 краплі
- Ром - 2 Ст. Ложки
- Лимонний сік - 1 Чайна ложка (для помадки)
Підготуйте всі інгредієнти.
Всипте сухі дріжджі до борошна (212 грам).
Приготування опари. У теплій воді (147 мл.) розмішайте борошно з сухими дріжджами, поставте в тепле місце для бродіння на 3-4 годину.
Промийте і замочіть в теплій воді родзинки.
Підійшла опара.
Перекладіть опару в ємність для замішування тіста, додайте 2 збовтаних дрібних яйця.
Всипте борошно (200 грам), сіль, цукор (105 грам) і ванільний цукор, розмішайте.
Частинами додавайте м'яке вершкове масло, замішуйте міксером або руками.
Вимішуйте тісто до гладкості, хвилин 5-7.
Додайте родзинки і втрутився його в тісто руками.
Накрийте тісто і поставте його для бродіння на 3-4 годину, в процесі бродіння зробіть 1-2 обминання методом "розтягнути і скласти" . Готове тісто має збільшитися в обсязі не менше, чим в 2 рази.
Змастіть обрану вами форму для випічки рослинним або вершковим маслом. Руками відщипувати шматочки тіста, округляйте, сховавши родзинки всередину, щоб він при випічці не горів. Накрийте плівкою, дайте расстойку 60-90 хвилин. Рекомендується заповнювати форму на 1/3.
Після вистоювання змастіть акуратно збовтати яйцем, випікайте при температурі 180 градусів 30-35 хвилин, стежте за готовністю.
Вийміть заготовки з форми після того, як вони охолонуть до кімнатної температури.
Переверніть їх "догори ногами", щоб вони злегка підсушити.
Зваріть сироп з 240 грам цукру і 240 мл. Води, додайте 1-2 краплі ромової есенції.
Влийте 2 столові ложки рому.
Використовуйте для просочення теплий сироп.
Зубочисткою наколи заготовку в декількох місцях.
Занурте заготовку в сироп на 10 секунд, повертаючи з усіх боків, щоб добре наситити ромової просоченням.
Переверніть підготовлені ромові баби "догори ногами" і займіться приготуванням помадки.
Для приготування помадки всипте цукровий пісок (500 грам) у воду (160-17 мл.), доведіть до кипіння і варіть під кришкою 3 хвилини.
Додайте чайну ложку лимонного соку і ще раз проваріть сироп 5 хвилин.
Поставте сироп в ємність з холодною водою і охолодіть, але не до кінця, а до температури приблизно 45 градусів.
Збийте сироп дерев'яною лопаткою або міксером до побіління, сироп виходить дуже густий, тягучий. Змастіть кулінарної пензлем верх "ромової баби", дайте помадка застигнути, а "ромової баби" остаточно дозріти.
Тільки через добу ви отримаєте те, заради чого все затівалося, надзвичайно смачні, соковиті "ромові баби", це просто блаженство! НЕ lenitesy, спробуйте приготувати, ваша сім'я скаже вам величезне спасибі!