Різдвяний пиріг з сухофруктами і горіхами
(покроковий рецепт з фото)
Щороку напередодні свят шукаю цікаві рецепти страв, щоб порадувати своїх близьких і друзів. Поділюся своїм рецептом, як приготувати різдвяний пиріг з сухофруктами і горіхами.
Різдвяний пиріг, приготований за таким рецептом, виходить дуже ароматним, смачним і поживним. Можна використовувати будь-які сухофрукти і горіхи за смаком, у мене був мікс з горіхів і сухофруктів, тому пиріг вийшов неймовірно смачним. В якості прикраси використовував тісто, яке вирізав спеціальними формами і виклав поверх начинки.
- Борошно - 370 грам
- Вершкове масло - 150 грам
- Цукор - 50 грам
- Яйце - 1 штука
- Мандарин - 4 штуки
- Сіль - 1 щіпка
- Сухофрукти - 250 грам
- Алкоголь - 150 грам
- Горіхи - 125 грам
- Обкладинка - 1 Чайна ложка
- Спеції - 1 Чайна ложка (гвоздика, мускатних горіх, кардамон)
- Мед - 175 грам
- Тростинний цукор - 100 грам
- Вода - 2 чайних ложки
- Білок - 1 штука
- Вишня - За смаком
- М'ята - За смаком
1. Мандарини гарненько мою в теплій воді, а потім витираю їх насухо. За допомогою дрібної терки знімаю цедру.
2. Масло нарізаю шматочками і перекладаю в сотейник, додаю подрібнену цедру і відправляю на вогонь, перемішую і нагріваю до розчинення масла, після прибираю його з вогню.
3. В остигле масло вводжу яйця, 50 грам цукрового піску і сіль, перемішую віночком.
4. Після яєць відразу ввожу 320 грам просіяного борошна і перемішую, замішую тісто щільне, скачують його кулькою.
5. Розкочую тонко тісто (близько 2-3 міліметрів), укладаю його в форму для випікання, відправляю в холодильник на 15 хвилин (туди ж відправляю і залишки тіста).
6. Мандарини, з яких раніше знімав цедру, очищаю від шкірки і поділяю на дольки.
7. Всі сухофрукти нарізаю невеликими шматочками і перекладаю в сотейник, додаю всі спеції і алкоголь, відправляю на слабкий вогонь і мучуся близько 20 хвилин.
8. Через 20 хвилин знімаю суміш з вогню і остуджують, вся рідина за цей час випарувалася.
9. Сухофрукти перекладаю в миску, додаю подрібнені горіхи, 50 грам борошна і мандарини, перемішую.
10. В сотейник кладу мед, тростинний цукор і воду, варю після закипання до розчинення цукрових крупинок, а потім ще 3-5 хвилин, після цього прибираю суміш з вогню.
11. Гарячою сумішшю заливаю сухофрукти, горіхи і мандарини, гарненько перемішую.
12. Дістаю з холодильника форму з тестом, перекладаю начинку в форму і акуратно її розподіляю.
13. Залишки тесту розкочують тонко і спеціальними формами вирізаю фігурки.
14. Розкладаю фігурки поверх начинки і змащую все білком, відправляю в розігрітий до 180 градусів духовку на 30 хвилин.
15. Готовий пиріг дістаю з печі, прикрашаю ягодами вишні і м'ятою. Смачного!