Осетинський сир
(покроковий рецепт з фото)
Вирішили відязикатися від покупного сиру на користь домашнього? розповім вам, як приготувати осетинський сир. Використовуйте тільки якісне молоко, краще домашнє, але підійде і пастеризоване покупне.
Сир можна нарізати шматочками для бутербродів або канапе. Можете використовувати його для приготування салатів, наприклад, «Грецький» салат з таким сиром буде чудовий. Він відмінно підійде для запіканки або пирога з сирною начинкою (всім знайомі осетинські пироги).
- Молоко - 4 L
- Пепсин - 8 штук (таблетки)
- Кефір - 500 мілілітрів
- Вода - 30 мілілітрів
1. В емальовану або залізну каструлю вилийте все молоко, надішліть її на слабкий вогонь.
2. Пепсин в таблетках викладіть на обробну дошку. Потім роздушіть їх за допомогою ложки.
3. У теплій кип'яченій воді розведіть таблетки і відставте миску в сторону.
4. Підігрійте молоко до тридцяти градусів, дуже важливо дотримуватися температурного режиму.
5. Підігрійте кефір до кімнатної температури, потім влийте до молока.
6. Після кефіру додайте раніше розчинений у воді пепсин і приберіть молоко з вогню.
7. Ви помітите, як молоко початок згортатися. Поставте каструлю на плиту біля включеного газу, підтримуйте в ній тепло 1 час.
8. Через 1 годину в верхній частині утворюється сироватка, а під нею почне утворюватися сир. Ложкою або ножем розділіть сир на шматочки.
9. Знову відправте молоко на вогонь, підігрійте його до 40 градусів.
10. Варіть суміш на слабкому вогні 15 хвилин, за цей час сир стане щільний.
11. Вимкніть вогонь і перекладіть сир в друшляк з марлею.
12. Встановіть важкий прес і залиште на кілька годин (1-3 годину).
13. Зніміть прес і перекладіть сир на іншу сторону, знову встановіть прес і залиште на 1 час.
14. Через годину перекладіть сир в форму і встановіть прес, відправте його в холодильник на 8 годин (краще на ніч).
15. Готовий сир посоліть і зберігайте в холодному місці близько 10 днів.