Лобіо в горщику
(покроковий рецепт з фото)
Національне грузинське блюдо з квасолі, яке хоч раз варто спробувати кожному. До того ж його можна віднести до пісних і вегетаріанським стравам, так що воно підійде абсолютно кожному.
Я дуже люблю грузинську кухню з її насиченими і гострими смаками і ароматами, і для мене лобіо - це яскравий приклад такої. Хоча в Грузії існує безліч варіації приготування цієї страви, тут представлений класичний приклад лобіо в горщику. І хоча в даному рецепті присутні деякі інгредієнти властиві винятковою грузинської кухні, щоб ми приготували лобіо в горщику в домашніх умовах не складе особливих труднощів.
- Квасоля червона - 500 грам
- Цибуля ріпчаста - 2 штуки
- Хліб "торф" (або грузинський лаваш) - 300 грам
- Олія (соняшникова або оливкова) - 3 Ст. Ложки
- Аджика - 2 Ст. Ложки
- Часник - 5 зубчиків
- Чабер свіжий - 50 грам
- Кінза свіжа - 50 грам
- Koriandr - 0, 5 чайних ложки
- Сушений червоний перець - 1 штука
- Сіль - - За смаком
- Перець чорний мелений - - За смаком
Квасоля на ніч замочуємо в холодній воді. На початку приготування ставимо квасоля на вогонь і варимо її протягом 1-1, 5 годин, періодично помішуючи і додаючи воду.
Цибулю чистимо і ріжемо півкільцями, потім викладаємо його в змащений маслом горщик.
Поверх цибулі необхідно наламати на середні шматки черствий грузинський хліб «шоті». Знайти його не так просто, тому я використовую черствий товстий грузинський лаваш.
Потім ми викладаємо в горщик зварену квасолю і нарізаємо зелень.
Видавлюємо часник і висипаємо в горщик, поверх кладемо аджику, нарізаний червоний перець, додаємо сіль і чорний перець за смаком.
Попередньо розігрів духовку до 150 градусів, ставимо в неї наше лобіо залишаємо потомитися хвилин 5-7. Страва готова і його можна пробувати. У Грузії лобіо зазвичай подають до столу з різними соліннями і хорошим вином.