Кекс на дріжджах
(покроковий рецепт з фото)
Цей ніжний і пористий, ароматний і в міру солодкий, з вершковим смаком кекс як не можна краще підходить до вечірнього чаю. Особливо добре спекти цей кекс в холодну пору року - адже він досить ситний
Смачний і ароматний кекс до чаю спекти не так вже й складно, було б бажання. Якщо ви хочете порадувати себе і своїх близьких смачним кексом, скористайтеся цим нескладним рецептом. Замість родзинок в кекс можна додати цукати і горішки. Рецепт приготування кексу на дріжджах перед вами, готуємо!
- Борошно пшеничне - 500 грам
- Дріжджі свіжі - 35 грам
- Молоко - 125 мілілітрів
- Вершки 20 % - 125 мілілітрів
- Вершкове масло - 150 грам
- Цукор - 150-200 грам
- Яйце - 5 штук
- Лимон - 1 штука (нам знадобиться тільки цедра)
- Сіль - 1 щіпка
- Ром - 40 грам
- Ізюм або цукати - 100 грам
- Цукрова пудра - 3 Ст. Ложки
Ізюм замочуємо хвилин на 10-15 в гарячій воді, потім воду зливаємо, а родзинки викладаємо на рушник, нехай підсихає.
Просіваємо борошно і в середині робимо поглиблення, в яке розкришимо дріжджі. Додамо 1 чайну ложку цукру.
Наливаємо в поглиблення на дріжджі тепле молоко і розмішати, захоплюючи невелику кількість борошна. Накриваємо і ставимо в тепле місце хвилин на 15.
Вершкове масло розтоплюємо і збиваємо з цукром, що залишився.
Яйця заздалегідь дістанемо з холодильника. Додаємо в масляну суміш по одному яйцю, після кожного додавання ретельно збиваємо.
Додаємо вершки і збиваємо до піни.
Тепер в отриману масу додамо цедру лимона, ром і родзинки. Перемішаємо.
Опара для кексу вже піднялася.
Виливаємо в миску з опарою і борошном яєчно-вершкову суміш.
І ретельно вимішуємо.
Можна спекти один великий кекс у формі діаметром 26 см, а можна кілька, але розмірами трохи менше. Викладаємо тісто на 1/3 форми.
І залишаємо в теплому місці хвилин на 20-30, нехай тісто підніметься.
Випікаємо кекс в духовці при 180 градусах. Залежно від розміру кекс випікається від 30 хвилин до декількох годин. Готовність перевіряємо дерев'яною зубочисткою, вона повинна бути сухою.
Кекси виймаємо з форми, коли охолонуть. Потім посипаємо цукровою пудрою і подаємо до столу.