Картопляний гратен з сиром і вершками
(покроковий рецепт з фото)
Якщо гратен, значить запечений. Значить будемо готувати смачне і дуже ситне блюдо з картоплі. Простіше кажучи, картопляну запіканку. Блюдо готується просто, переконайтеся самі і спробуйте
Просте, смачне, але дуже ситне блюдо. Напевно саме тому в Європі його називають зиязикам. Готується блюдо дуже просто і досить швидко. Його можна приготувати навіть на святковий стіл, а окремо до нього подати смачно приготоване м'ясо. Як приготувати картопляний гратен з сиром і вершками, я розповім вам в цьому рецепті. Нічого складного!
- Картопля - 7-8 штук
- Вершки - 200 мілілітрів
- Молоко - 200 мілілітрів
- Крем - 2-3 Ст. Ложок (не обов'язково)
- Сир твердий - 100-150 грам
- Часник - 3-4 зубчиків
- Мускатний горіх мелений - 2/3 чайних ложки
- Сіль - 2 щіпки
- Перець чорний мелений - 1-2 Щепоток
- Рослинна олія - 0, 5 Ст. Ложки
Картофель чистим, миємо й нарізаємо тонкими пластинками.
Солимо, перчимо і добре перемішуємо.
Форму для запікання змащуємо рослинним маслом і натираємо часником.
Викладаємо у форму внахлест один на одного частина скибочок картоплі і посипаємо половиною кількості мускатного горіха.
Зубчики часнику нарізаємо на дрібні шматочки і посипаємо ними картопля. Викладаємо наступний шар картопляних скибочок, посипаємо мускатним горіхом.
Змішуємо молоко з вершками. Можна використовувати тільки вершки, тоді блюдо буде дуже калорійним.
Заливаємо молочно-вершковою сумішшю картопля.
Сир натираємо на тертці.
Змащуємо верхній шар картоплі сметаною. І ставимо запікатися в розігріту до 180 градусів духовку хвилин на 45-50.
Для 10 хвилин до закінчення запікання посипаємо сиром наш гратен і відправляємо запікатися до готовності при температурі 200 градусів.