Калуське тісто
(покроковий рецепт з фото)
У вас є житній, черствий хліб і ви не знаєте куди його пристосувати, а чай попити ні з чим? Тоді приготуйте ароматний десерт під назвою "калуське тісто" .
Калуське тісто - це не тісто в звичайному нашому розумінні. Це десерт, який робили наші предки на Русі. Його подавали на столи князів, і аромат від нього варто воістину чудовий. Найкраще для нього підійде хліб приготовлений на житньому солоді (у мене домашній), тоді він матиме дуже виражений смак і аромат. При бажанні можна додати в нього горіхи, насіння або сухофрукти. Спробуйте, думаю, багатьом він припаде до смаку.
- Житній хліб - 250 грам
- Цукор - 250 грам
- Вода - 200 грам
- Кориця мелена - 0.25 чайних ложки
- Бадьян - 0.5 штуки
- Кардамон - 2 штуки
- Цукрова пудра - 2 Ст. Ложки
Підготуйте всі необхідні інгредієнти для приготування калузького тесту.
Черствий хліб наріжте на дрібні шматочки і висушіть протягом 5 годин в теплі.
У каструлю насипте цукор, додайте половинку бадьяна, корицю. Коробочки кардамону розкрийте, витягніть насіння і додайте їх до цукру.
Влийте теплу воду і перемішайте.
Поставте каструлю на середній вогонь і доведіть до кипіння. Варіть протягом 5 хвилин, знімаючи піну. Зніміть з вогню і процідіть.
Вилийте сироп назад в каструлю і поставте знову на вогонь. Додайте в сироп висушений хліб, перемішайте.
Варіть хліб в сиропі протягом 10 хвилин перемішуючи. Зніміть з вогню і відразу пробийте масу блендером до однорідної маси. Приберіть каструлю з калузьким тестом в холодильник на 3-4 годину.
З калузького тесту скачайте кульки, величиною з горіх і обваляйте в цукровій пудрі. Вийдуть цукерки.
Або перекладіть тісто в банку і беріть ложкою, як варення.
Цукерки з калузького тесту і баночку з тестом зберігайте в холодильнику.
Приємного чаювання!