Хвіртки
(покроковий рецепт з фото)
Якщо хтось із сусідів приходив в будинок, коли господиня, діставши з печі хвіртки, змащувала їх маслом, потрібно було сказати: "красиві руки намазують! & Quot. "иДИ, візьми намазаний! ", - була відповідь.
Хвіртка - відкритий маленький пиріжок з житнього борошна, може бути овальної, круглої або багатокутної форми. Начинки для хвірток бувають різними: буряк, пшоняна каша, сир, картопля або ягоди.
Кажуть, що"Kallitoa - kuzzy kaheksoa ": "хвіртка просить вісімки" . 8 інгредієнтів: мука, вода, кисле молоко (кефір, крем), сіль, молоко, олія, сметана і начинка (буряк, пшоно тощо).
Якщо замішувати тісто тільки з житнього борошна, воно виходить досить жорстким. Готові житні хвіртки рясно змащують маслом, складають у глибокий посуд і накривають. Ще для розм'якшення додають пшеничне борошно.
- Борошно житнє обдирне - 1 Склянка
- Борошно пшеничне - 1 Склянка
- Кисле молоко - 1 Склянка (або кефір)
- Вода - 50 грам
- Картопля - 500 грам
- Яйце - 1 штука
- Вершкове масло - 50 грам
- Крем - 2 Ст. Ложки
- Сіль - 1 За смаком
Поставте варитися картоплю в мундирах. А поки замісіть тісто: житнє борошно змішайте з пшеничного, додайте кисле молоко (можна кефір) і вода. Муки може знадобитися більше. За бажанням додайте сіль. Накрийте тісто, дайте йому відпочити, поки вариться картопля.
Картопля трохи остудіть, очистіть і потовчіть в пюре. Додайте яйце, сметану, вершкове масло і сіль за смаком. Пюре не повинно бути дуже густим.
З тіста скачайте ковбаску, наріжте її на шматочки за допомогою тонкої дошки. Я скористалася дерев'яної лінійкою.
Розкачайте шматочки в сканци (коржі) товщиною 1-2 мм. Викладіть начинку, загорніть краю сканца до центру, натисніть вказівними пальцями посередині країв.
Защипніть спочатку з одного боку ...
... Потім з іншого ...
... І так по всьому краю хвірток. Розігрійте духовку до 200 градусів, випікайте пиріжки 10-15 хвилин до рум'янцю.
Гарячі хвіртки змастіть вершковим (краще топленим) маслом. Подавати хвіртки потрібно гарячими, з uhoy, молоком або чаєм. Смачного!