Хвіртки з картоплею
(покроковий рецепт з фото)
Хвіртки вважаються національної карельської випічкою, яка улюблена серед багатьох народів світу. Пропоную класичний рецепт хвірток з картоплею.
Приголомшливий варіант карельської випічки, начинкою якої може бути не тільки картопляне пюре, але і крупи (в основному пшеничне і ячна). Навколо цього блюдо ходить чимало легенд і повір'їв, а готуються хвіртки не більше години. За рахунок суміші двох видів борошна і додаткових інгредієнтів, з яких і складається класичний рецепт хвірток з картоплею, вони виходять надзвичайно смачними!
- Борошно житнє - 2 склянки
- Борошно пшеничне - 1, 5 склянки
- Молоко - 1 Склянка
- Розпушувач - 1 щіпка
- Сіль - 1 щіпка
- Мал - 1 Склянка
- Молоко - 2 склянки
- Яйця - 3 штуки
- Вершкове масло - 50 грам
- Вершкове масло - 30 грам (після випічки)
- Жовтки - 2 штуки
1. Хвіртки готують різних розмірів, але практично завжди однієї форми. Вони можуть бути 4-х, 5-ти і навіть 7-ми вугільними. Для початку перемішайте розпушувач, сіль, борошно і тепле молоко.
2. Я використовувала два види борошна. Якщо у вас не виявиться житньо, то можете використовувати скоринки з житнього хліба, замочивши їх на 15 хвилин в теплій воді. Після размяканія потрібно видалити зайву воду і додати отриману масу до основної пшеничній муці. Тісто вимішувати потрібно близько 15 хвилин, щоб воно не липло до рук. Після чого дайте йому постояти близько півгодини.
3. Тісто виходить дуже еластичним. Коли у вас буде практика приготування хвірток, ви зможете відчувати тісто.
4. Тим часом відваріть картоплю в мундирі. Зверніть увагу, що пюре - начинка для хвірток, готується саме з такого відвареної картоплі.
5. Не додавайте в пюре воду або молоко, а тільки одну-дві столові ложки олії.
6. Тепер настає найвідповідальніший етап…Розріжте готове тісто на смужки, гарненько згорнув їх. Після цього поділіть смужку на однакові кульки, кожен з яких розкачайте.
7. Я робила овальну форму, а товщина тесту - як на пироги. Після того, як пюре трохи охолоне, можна ліпити хвіртки: на кожен сланець покладіть столову ложку начинки (за бажанням перед збивання в пюре можна додати яйце). Краї потрібно защипнуть або загнути, залишивши серединку відкритою.
8. Змастіть деко олією і викладіть на нього хвіртки. Поверхня кожної хвіртки я змащувала жовтком, збитим з декількома столовими ложками молока. Ще можна змащувати підсоленій сметаною - але це справа смаку.
9. Випікаються хвіртки в духовці близько 20 хвилин при температурі 180 градусів. Як тільки дістанете з духовки, змастіть краю і поверхня вершковим маслом. За сьогоднішній день в Карелії існує повір'я: коли приходять гості в момент випічки хвірток, вони говорять: "красиві плями рук! ", що означає "красиві руки намазують! ", а господиня повинна сказати у відповідь: "іди візьми намазаний! & Quot. Смачного!