Хліб оливковий на заквасці
(покроковий рецепт з фото)
Якщо ви що ніколи раніше не готували оливковий хліб, обов'язково подивіться цей рецепт і спечіть такий хліб! Виходить він неймовірно корисним завдяки заквасці і оливковій олії, і не менш смачним.
Нещодавно я дізналася, як приготувати хліб оливковий на заквасці, самий ароматний, який я коли-небудь готувала! Приготований по даним рецептом, хліб виходить не тільки ніжним і повітряним, але і досить вологим всередині. Більш того, зберігати такий хліб можна протягом 3-4 днів, він не черствіє і залишається таким же смачним. В якості закваски-стартера ви можете використовувати як пшеничне, так і житнє закваску. Хліб в будь-якому разі не втратить свій особливий смак і аромат.
- Біла пшеничне борошно - 800 грам(200 г - в закваску, 600 г - в тісто)
- Вода кімнатної температури - 430 грам(200 г - в закваску, 230 г - в тісто)
- Манна крупа - 25 грам
- Дріжджі (опара) - 400 грам
- Оливкова олія - 50 грам
- Сіль - 12 грам
- Дріжджі стартер - 1-2 Ст. Ложок
1. Приготуйте опару: закваску-стартер викладіть в миску, додайте воду і ретельно перемішайте. Додайте борошно, перемішайте. Накрийте миску харчовою плівкою і залиште при кімнатній температурі на 8 годин.
2. Розведіть закваску водою і додайте манну крупу і просіяне борошно. Розмішайте тісто в тістомісильн протягом 1 хвилини на 1 швидкості, після чого дайте тесту відпочити 30-40 хвилин, не відкриваючи кришку.
3. Потім додайте сіль і рослинне масло, вимісити його протягом 5-6 хвилин 2 швидкості. Готове тісто викладіть в змащену олією миску і округлятимете.
4. Переверніть тісто, накрийте плівкою і залиште на 3-4 години при кімнатній температурі. Розтягніть тісто, взявши один його край, витягнувши його якомога більше і склавши його до протилежної сторони миски.
5. Переверніть тісто, покладіть в миску і накрийте плівкою. Залиште в мисці на час, що залишився. Викладіть тісто на поверхню, злегка присипану борошном. Округлите, присипте борошном і покладіть швом вгору в миску, присипану рисовим борошном.
6. Накрийте миску плівкою і залиште на 1-2 години при кімнатній температурі. Акуратно перекладіть хліб на пергамент. Струсіть зайву муку, зробіть кілька надсечек хрест-навхрест, збризніть хліб водою.
7. Духовку разом з каменем для хліба розігрійте до 200 градусів і випікайте хліб протягом 45 хвилин. Остудіть хліб на решітці. Смачного!