Хачапурі більше сусідніх (класичний)
(покроковий рецепт з фото)
Сьогодні пропоную познайомиться з грузинською кухнею, а точніше з одним з популярних рецептів - хачапурі більше аджара! Ця страва неможливо обійти стороною, і однозначно варто спробувати! дивимося!
Як приготувати хачапурі по-аджарський? Я зараз розповім, покажу. Хочу відмітити, що для хачапурі використовується мацоні, кислий грузинський йогурт, якщо у вашому регіоні проблемно його дістати, то можна замінити на кефір (молоко, воду) але тільки збільшити обсяг в два рази, а воду прибрати. Наприклад, 300 мл теплого молока або кефіру потрібно для приготування тіста, а далі -
За рецептом. Вимішуйте тісто не поспішаючи, м'якими рухами, тісто любить руки і тепло. Хай щастить!
- Maconi - 150 мілілітрів
- Вода - 150 мілілітрів
- Борошно - 6 склянок (обсяг мого склянки 200 мл)
- Вершкове масло - 100 грам
- Сухі дріжджі - 10 грам
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Цукор - 3 чайних ложки
- Добре - 150 грам
- Бринза - 150 грам
- Яйце - 7 штук
- Зелень (кріп або петрушка) - За смаком
Підготуйте продукти, приступимо!
У теплій воді розчинити дріжджі, сіль і цукор. Настояти мацоні, перемішайте. Використовуйте дерев'яну ложку або лопатку, дріжджі не люблять металевих предметів. Дайте хвилин 10-15 прокинутися дріжджів.
Влийте тепле масло, додайте борошно. Борошно потрібно обов'язково просіяти, наситити киснем, вводити невеликими частинами.
Замісити тісто, воно приємне на дотик і м'яке, трохи жирне. Накрийте його чистою серветкою і залиште в теплі підходити на годину.
Поки тісто бродить, потрібно зробити начинку для хачапурі. Натріть на крупній тертці два види сиру, перемішайте і відкладіть приблизно грамів 60-70 в бік, він знадобиться трохи пізніше.
Відваріть 3 яйця, остудіть і очистіть від шкаралупи. Натріть їх на тертці і додайте в сирну масу, перемішайте добре. Солити начинку не потрібно, бринза досить солона.
Тісто, що підійшло обомніте руками і розділіть на 4 частини. Кожну частину розкачати качалкою і руками в прямокутник, товщина тесту повинна бути приблизно 6-7 мм.
По краях розподіліть чверть сирної маси (яка без яєць).
Поверніть бортики, як на фото. Добре скріпіть тісто.
Формуємо човник з довгою "кормою", добре все скріплюємо, щоб човник втратила вигляд.
Сирно-яєчну начинку розділіть на 4 частини, четверту частину покладіть всередину човники і утрамбуйте, посередині зробіть поглиблення (для сирого яйця). Формувати човники краще відразу на пергаменті, так легше переносити їх на деко. Дайте хвилин 15-20 вистоювання, змастіть білком або жовтком. Випікайте при температурі 220-240 градусів 15 хвилин.
Дістаньте хачапурі з духовки, вбийте по яйцю в кожну човник і поверніть в духовку ще на 5-7 хвилин, білок повинен схопиться, а жовток повинен залишитися рідким.
У готові гарячі хачапурі покладіть по тонкому шматочку масла і зелень.
Пригощайтеся!