Рецепт Галетт де руа фото

Галетт де руа
(покроковий рецепт з фото)

Європейська кухня , Французька кухня
Борошно , Горіхи , Мигдаль
Пісні страви
На полуденок , Для дітей , Десерт
Випічка , Солодке , Пироги , Галети
Кількість порцій: 8
Час приготування: 3 г. 0 хв.

Французький пиріг Galette des Rois, пиріг Волхвів або пиріг королів, - традиційна випічка з мигдальним кремом франжіпан популярна в північній частині Франції. Пиріг з сюрпризом.

Опис приготування:

Галетт де руа подавали с 6 Січня. Святкували відвідування волхвами немовляти Христа.

Крім традиційного рецепту, є ще цікавий звичай. В пиріг ховали порцелянову статуетку короля, потім випікали, і розрізали на частини. Наймолодший на святі роздавав пиріг всім гостям. У кого виявлялася маленька статуетка, того і вибирали королем вечора. Такі статуетки зберігали. І на наступний рік володар статуетки подавав новий пиріг Galette des Rois, історія повторювалася з року в рік. У наш пиріг кладемо мигдальний горіх, він і визначить короля.

У крем можна додати трохи апельсинової цедри, яка додасть цікавий цитрусовий смак. Але цей інгредієнт можна не додавати.

  • Тісто листкове - 500 грам
  • Молоко - 100 мілілітрів
  • Яйце - 3 штуки(2 жовтка в заварний крем, 1 білок в мигдальний крем, 1 жовток для змащування пирога.)
  • Цукор - 110 грам(30 г в заварний крем, 80 г - в мигдальний)
  • Крохмаль кукурудзяний - 15 грам(10 г в заварний крем, 5 г - в мигдальний)
  • Мигдальний есенції - 0, 5 чайних ложки
  • Мигдалеве борошно - 100 грам
  • Вершкове масло - 80 грам
  • Cedra - 1 За смаком
  • Борошно пшеничне - 1 Ст. Ложка (щоб посипати листкове тісто)
галетт де руа - фото крок 1
Підготуємо інгредієнти.
галетт де руа - фото крок 2
Готуємо крем франжіпан. Він складається з двох частин: легкий заварний крем і мигдальний крем.
Готуємо заварний крем. Молоко наливаємо в сотейник і ставимо на плиту.
2 жовтка і 30 грам цукру перемішуємо вінчиком до світло жовтого кольору.
галетт де руа - фото крок 3
Додаємо 10 грам кукурудзяного крохмалю і все перемішуємо.
галетт де руа - фото крок 4
Додаємо ароматизатор або есенцію мигдалю.
галетт де руа - фото крок 5
З'єднуємо тепле молоко і суміш з жовтків і крохмалю. Все перемішуємо вінчиком і ставимо на вогонь. Безперервно помішувати. Коли маса стане гущі, прибираємо з вогню.
галетт де руа - фото крок 6
Крем охолоджуємо до кімнатної температури.
галетт де руа - фото крок 7
Готуємо мигдальний крем. У піалу насипаємо 80 грам цукру і додаємо миндальную борошно.
галетт де руа - фото крок 8
Кладемо м'яке вершкове масло.
галетт де руа - фото крок 9
Все добре перемішуємо.
галетт де руа - фото крок 10
Насипаємо 5 грам крохмалю.
галетт де руа - фото крок 11
Додаємо яєчний білок і перемішуємо вінчиком до однорідної консистенції.
галетт де руа - фото крок 12
Крем повинен стати пишніше і світліше.
галетт де руа - фото крок 13
По бажанню, можна додати трохи апельсинової або лимонної цедри.
галетт де руа - фото крок 14
З'єднуємо остиглий заварний крем і мигдальний крем. Все перемішуємо і перекладаємо на дошку, покриту пергаментом. Повинен вийти коло з крему, як на фото. Вимірюємо діаметр кола. Отруюємо крем в морозильну камеру на 40 хвилин.
галетт де руа - фото крок 15
Листкове тісто ділимо на 2 частини. Кожну частину трохи посипаємо борошном і розгортаємо качалкою. Діаметр кола повинен бути на 1, 5 см більше, ніж діаметр круглого крему. Наприклад, якщо крем діаметром 20 см, то коло з листкового тіста робимо діаметром 21, 5 см.
галетт де руа - фото крок 16
Застиглий крем дістаємо з морозильної камери і кладемо по центру тесту. По периметру змащуємо тісто водою.
галетт де руа - фото крок 17
Кладемо мигдаль і занурюємо його в крем.
галетт де руа - фото крок 18
Зверху кладемо другий круг листкового тіста. Борти притискаємо виделкою, так щоб краї добре поєдналися.
галетт де руа - фото крок 19
Зверху робимо надрізи, починаючи від центру. По центру проколюємо отвір і ще кілька отворів по всьому пирогу. Пиріг ставимо в холодильник на 30 хвилин.
галетт де руа - фото крок 20
У яєчний жовток додаємо чайну ложку води і перемішуємо. Цією сумішшю змащуємо пиріг і відправляємо його в розігріту духовку на 30 хвилин. Запікаємо при температурі 190-200 градусів. Пиріг підніметься і тісто злегка розійдеться в місцях надрізів.
галетт де руа - фото крок 21
Готовий пиріг трохи охолоджуємо, розрізаємо на шматки і подаємо до столу.
галетт де руа - фото крок 22
Можна пробувати Галетт де Руа і вибирати короля вечора. Пригощайтеся.

Схожі рецепти