Галетт де руа
(покроковий рецепт з фото)
Французький пиріг Galette des Rois, пиріг Волхвів або пиріг королів, - традиційна випічка з мигдальним кремом франжіпан популярна в північній частині Франції. Пиріг з сюрпризом.
Галетт де руа подавали с 6 Січня. Святкували відвідування волхвами немовляти Христа.
Крім традиційного рецепту, є ще цікавий звичай. В пиріг ховали порцелянову статуетку короля, потім випікали, і розрізали на частини. Наймолодший на святі роздавав пиріг всім гостям. У кого виявлялася маленька статуетка, того і вибирали королем вечора. Такі статуетки зберігали. І на наступний рік володар статуетки подавав новий пиріг Galette des Rois, історія повторювалася з року в рік. У наш пиріг кладемо мигдальний горіх, він і визначить короля.
У крем можна додати трохи апельсинової цедри, яка додасть цікавий цитрусовий смак. Але цей інгредієнт можна не додавати.
- Тісто листкове - 500 грам
- Молоко - 100 мілілітрів
- Яйце - 3 штуки(2 жовтка в заварний крем, 1 білок в мигдальний крем, 1 жовток для змащування пирога.)
- Цукор - 110 грам(30 г в заварний крем, 80 г - в мигдальний)
- Крохмаль кукурудзяний - 15 грам(10 г в заварний крем, 5 г - в мигдальний)
- Мигдальний есенції - 0, 5 чайних ложки
- Мигдалеве борошно - 100 грам
- Вершкове масло - 80 грам
- Cedra - 1 За смаком
- Борошно пшеничне - 1 Ст. Ложка (щоб посипати листкове тісто)
Готуємо заварний крем. Молоко наливаємо в сотейник і ставимо на плиту.
2 жовтка і 30 грам цукру перемішуємо вінчиком до світло жовтого кольору.