Французький цибульний пиріг
(покроковий рецепт з фото)
Придуманий французами цибульний пиріг - просто смакота. Він чимось схожий на слов'янські традиційні пироги, але вишуканіше і корисніше. Виглядає чудово, за смаком - вищий пілотаж. Спробуйте!
Погодьтеся, ріпчаста цибуля ми їмо не так вже й часто (ну, хіба що додаємо кудись в подрібненому вигляді), а в пирогах - і поготів. Мій рецепт цибулевого пирога змусить вас переглянути свої переваги і розбавити звичні начинки нової - здоровою і корисною. Приготувати французький цибулевий пиріг нескладно, інгредієнти - вельми бюджетні, а ось радості від нього - хоч відбавляй!
- Борошно - 250 грам
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Вершкове масло - 150 грам
- Вода - 3 чайних ложки
- Ріпчаста цибуля - 3 штуки (очистити і дрібно нарізати півкільцями.)
- Оливкова олія - 1 Чайна ложка
- Цукор - - Щепоток
- Коньяк, коньяк і вермут (не обов'язково) - 2 чайних ложки
- Чорний мелений перець - - За смаком
- Твердий сир - 60 грам (натріть сир на тертці.)
- Яйце - 1 штука
1. Перемешйте борошно з сіллю, додайте 115 г порізаного на шматочки або натертого на крупній тертці масла. Місіть руками або блендером для тесту. Тісто повинне не липнути до рук і добре розкочуватися. Підготуйте бажану форму для пирога - змастіть її маслом (щоб тісто не прилипало). Тісто розкачати (поклавши його між харчовою плівкою). Товщина тесту, до якої прагнемо, - 2 см.
2. Тісто можна охолодити в холодильнику протягом 10-15 хв. (з ним тоді легше буде працювати). Акуратно викладіть у форму, надлишки з країв форми обріжте.
3. У розігріту до 200 градусів духовку помістіть форму з тестом, попередньо засипавши як "начинки" горох або рис (щоб залишилося поглиблення для лушпиння начинки), випікайте до золотистого кольору 15 хв.
4. Змішайте по одній чайній ложці оливкового і вершкового масло, розтопіть в сковороді, додайте нарізаний півкільцями луки і смажте на середньому вогні протягом 15 хвилин. Потім зніміть кришку, додайте половину ложки сіль і дрібку цукру, заважайте, поки цибуля не карамелізіруется і придбає глибокий золотий колір. Додайте коньяк (по бажанню) і бульйон, перемішайте, рідина допоможе прибрати прилип до дна сковороди шматочки. Потримайте на вогні 5-10 хвилин, додайте солі за смаком і свежемолотого перцю. Потім дайте охолонути і викладіть на тісто (попередньо позбудьтеся від гороху або рису! ).
5. На начинку вилийте збиту суміш з яйця і вершків. Зверху посипте тертим сиром і відправляйте в духовку на 25-30 хвилин. Перевіряйте ножем - на ньому не повинно залишатися сирого яйця.
6. Цибулевий пиріг їжте на гаряче і холодне. Приємного!