Чіабатта без дріжджів
(покроковий рецепт з фото)
Чіабатта - це італійський білий хліб, виготовлений з пшеничного борошна і дріжджів або на пшеничного заквасці, зазвичай з додаванням оливкової олії. Особливість цього хліба - хрустка скоринка.
Хочете приготувати справжній італійський хліб? Тоді приготуйте чіабатту. Це дуже смачна випічка з хрусткою скоринкою зверху і пористим м'якушем всередині. Правда, доведеться повозитися, але результат того вартий. Детальна покрокова інструкція допоможе впоратися з цим завданням.
- Пшенична стартер - 70 грам (у мене "левіт Мадре", 50% вологості)
- Борошно - 300 грам (вищий сорт)
- Вода - 260 грам(215 грам - в тісто, 45 грам 3 рази по 15 грам - в процесі вистоювання тіста)
- Сіль - 6 грам
- Оливкова олія - 1 Ст. Ложка
Підготуйте інгредієнти.
У миску для замішування тіста влийте 215 мілілітрів води, покладіть закваску.
Щоб закваска добре "розійшлася", розітріть її руками.
Всипте просіяне борошно, замісіть тісто.
Дайте тесту постояти 30 хвилин, потім тричі через 20 хвилин, додайте по 15 мілілітрів води. При цьому робіть складання тесту, не старий його занадто сильно розтягнути, а просто потягуйте в сторону і складайте. Всього треба зробити приблизно 9 складань через 20 хвилин.
Після того, як ви тричі додали воду по 15 мілілітрів, додайте сіль, акуратно інтегруючи її в тісто.
При наступному складанні додайте оливкову олію.
Після останнього (дев'ятого складання) структура тесту вже досить розвинена, тісто стало пишним, з'явилися пухирці, які намагайтеся зберегти, працюйте з тестом дуже акуратно. Ми залишаємо тісто накривши плівкою, в теплому місці ще на 2 годину.
Тісто через 2 годину.
Присипте робочу поверхню столу борошном, можна додати трохи висівок, викладіть тісто і акуратно розділіть його на 2 частини.
Перекладіть заготовки на лист для випічки, розігрійте духовку до максимальної температури 240-270 градусів. Випікайте з парою приблизно 20 хвилин. Для отримання пара можна поставити вниз сковороду і кинути в неї 5-6 кубиків льоду.
Готову чіабатту охолодіть на решітці.
Чіабатта вийшла з хрусткою скоринкою зовні і з пористим м'якушем всередині, дуже смачна. Неможливо втриматися, щоб не відламати шматочок.