Заварний святковий хліб
(покроковий рецепт з фото)
Цей рецепт заварного хліба з литовської кухні. Для литовських хлібів характерний солодкуватий смак з невеликою приємною кислинкою. І обов'язково кмин.
Саме кмин надає хлібу неповторний смак і аромат. Коли ви приготуєте цей хліб, переконайтеся самі.
- Житній стартер - 50 грам (дріжджі)
- Житнє борошно - 150 грам (дріжджі)
- Вода - 150 грам (дріжджі)
- Борошно пшеничне 1 сорту - 150 грам (зварювання)
- Гаряча вода - 200 грам (зварювання)
- Кмин - 1 Ст. Ложка (зварювання)
- Борошно - 600 грам (тісто)
- Вода - 120-230 грам (тісто)
- Яблучний джем - 50-70 грам (тісто)
- Мед або цукор - 30 грам (тісто)
- Сіль - 15-20 грам (тісто)
1. Закваску для хліба треба приготувати заздалегідь за 10-12 годин. Найкраще це зробити ввечері перед випічкою, щоб закваска простояла всю ніч. Добре перемішайте з водою борошно і стартер. Вийде густувата маса. До ранку вона сильно підніметься. Тому посуд приготуйте для неї з запасом.
2. Заварку теж приготуйте з вечора. Закип'ятіть воду і залийте борошно майже киплячою водою. Додайте в неї кмин і добре розітріть. Заварка у вас повинна вийти гладенькою.
3. В окремий посуд викладіть закваску, заварку і всі інші інгредієнти для тіста. Тісто має вийти м'яке. Регулюйте кількість води. Воно залежить від вологості вашої борошна і рідини джему. Залиште тісто на 1, 5 - 2 години для бродіння. Тісто м'яке, тому ви можете його скласти.
4. Після того, як тісто досить піднялося, сформуйте з нього овальну буханочку і покладіть в приготовлену посуд, накривши її попередньо серветкою. Накрийте тісто зверху серветкою і ще накрийте плівкою. Залиште для вистоювання на 1, 5 - 2 годину.
5. Після цього на деко застеліть пергамент і переверніть буханець на неї. Зробіть на тесті проколи. У духовці розжарити камінь і поставте форму з хлібом. Випікається хліб так. Збризніть розпечений камінь водою і печіть з парою протягом 10 хвилин при температурі 250 градусів. Випустіть пар, відкрийте ненадовго духовку, і печіть ще хвилин 20 при температурі 220 градусів. Зменшіть температуру до 200 градусів і випікайте ще 30 хвилин.