Закваска для пшеничного хлеба
(покроковий рецепт з фото)
Якщо ви вирішили спекти хліб без дріжджів, то вам доведеться навчитися робити спеціальну закваску. Сьогодні розповім вам, як приготувати закваску для пшеничного хліба. З нею випічка виходить класно!
Це унікальний спосіб «вирощування» закваски. Він підходить тим, хто не визнає дріжджове тісто. Давно відомо, що хліб, випечений з використання закваски для пшеничного тіста, значно корисніше для організму. Звичайно, має бути небагато поклопотатися, щоб її отримати. Але такий спосіб з лишком окупається приголомшливим смаком пшеничного хліба. Той, хто пробував такий хліб, віддав йому перевагу назавжди.
- Борошно пшеничне - 150 грам
- Борошно житнє - 100 грам
- Вода - 75 грам
- Мед - 1 Чайна ложка
1. Перед тим як приготувати закваску для пшеничного хліба, візьміть чисту і суху банку. Покладіть в неї борошно (100 г).
2. Додайте: воду - 75 мл., житнє борошно - 50 м, мед - 1 ç.l.
3. Накрийте марлею і залиште на 1, 5 - 2 діб.
4. На другу добу поверхня закваски покриється пухирцями.
5. Частина закваски викиньте. До залишилася додайте житнього борошна 25 м, пшеничного - 50 м, води - 75 мл.
6. Накрийте марлею і залиште до вечора цих же доби.
7. Увечері повторіть 5-й крок.
8. Ранок третього дня і всі наступні чотири двічі на добу (ввечері - вранці) робите такі маніпуляції: відберіть частина закваски; додайте пшеничне і житнє борошно (50 і 25 г відповідно). Доливати 75 мл. Води.
9. З'явиться неприємний запах, потім його змінить - кислий. Це свідчення того, що йде процес бродіння. Спостерігається зростання обсягу закваски. Переходьте до підживлення закваски за такою схемою: через кожні 12 годин додавайте 75 мл. Води і 75 г. Пшеничного борошна.
10. Закваска стане рости протягом 6 діб. На 7-у добу вона буде повністю дозрілої, замісіть тісто і випікайте хліб.