Ячмінна каша
(покроковий рецепт з фото)
Ні для кого не секрет, що щі та каша - їжа наша. Так говорили ще наші предки, а приказка дійшла і до наших днів. Правда, каші тепер ми їмо не так часто. Дивіться, як приготувати ячмінну кашу.
Увага! Ячмінна каша буває двох видів. Ячна (це колота крупа) і цільна перлова. Перлова крупа буває очищеної і неочищеної. Як правило, в магазинах і на ринках ми купуємо саму звичайну перловку, яка коштує недорого, добре розварюється в воді і збільшується в об'ємі. Сьогодні ми готуємо з ячкі - колотого ячмінного зерна.
- Крупа ячна - 2 склянки
- Вершкове масло - 30 грам
- Сіль, перець - За смаком
- Вода - 5 склянок
Промиваємо ячну крупу. Треба поставити її під тонку цівку води до повного просвітлення. Або просто промийте її в декількох водах. Замочуємо на півгодинки. Через півгодини ставимо каструлю з крупою на середній вогонь. Підсмажуємо крупу до потемніння кольору. Вона повинна стати схожою на гречку.
Прокалив крупу, виливаємо в неї близько п'яти склянок води. Варимо протягом 40 хвилин. Дивіться по ситуації, як википатиме вода. Можливо, доведеться ще трохи підлити. Краще накрити кришкою через 20 хвилин. Вода повинна повністю випаруватися, а каша - стати м'якою.
Коли в каструлі не залишиться рідини, а крупа розвариться, відрізаємо шматок вершкового масла. Кладемо його в кашу. Солимо і перчимо до смаку. Перемішуємо і накриваємо кришкою. Тушкуємо на слабкому вогні 10 хвилин, помішуючи.
Кашу можна подавати в солоному і солодкому вигляді. В даному випадку - солоний варіант. Така каша відмінно послужить гарніром для м'ясних і рибних страв. Смачного!