Виноградна дольма в Азербайджані
(покроковий рецепт з фото)
Деякі страви є універсальними. Ось, наприклад, долма. Її винаходи приписують собі і турки, і азербайджанці, і ще кілька країн. Дивіться рецепт!
Долма схожа на наші голубці. Тільки голубці ми загортаємо в капустяне листя, а в долма начинку загортають в молоді виноградне листя. Також тут є 2 різні начинки. У першому варіанті в листя загортають сочевицю з баклажанами і перцем, у другому - традиційному - готують з рису і м'яса.
- Листя винограду - 30 штук
- Мал - 230 грам
- Фарш - 400 грам
- Цибуля - 1 штука
- Петрушка - 1 пучок
- Мелений тмин - 2 чайних ложки
- Сіль - За смаком
- Перець - За смаком
- Оливкова олія - За смаком
1
Листя промийте і зріжте черешки. Закип'ятіть воду зі столовою ложкою солі. У киплячу воду опустіть листя на кілька секунд, щоб вони стали м'якими. Відразу ж опустіть їх в холодну воду і покладіть на тарілку.
2
Приготовим начинку. З 1 стакан рису візьміть 400 грам м'яса. Рис зваріть. Тим часом наріжте кубиками цибулю і обсмажте до золотистого кольору. Змішайте сире м'ясо, цибуля і рис з дрібно рубаною петрушкою і спеціями.
3
Сформуйте з листя і начинки долму. Варити долму можна 2 способами. Перший - варіть як звичайні голубці в каструлі з 500 мл води 10-15 хвилин. Або ж відваріть долму на пару протягом 10 хвилин.
4
Подавайте блюдо з томатним соусом або рясно полив оливковою олією.