Торт «травневий»
(покроковий рецепт з фото)
Кекс "травневий" родом з радянського минулого, коли у відділах "кулінарія" можна було купити цю випічку. Мій рецепт повністю повторює оригінал, правда, замість маргарину - вершкове масло.
Рецепт приготування "травневих кексів" простий, найголовніше, слідувати рецептурою і покроковим рекомендаціям.
- Борошно пшеничне - 318 грам(298 грам - в тісто, 20 грам - на обвалювання родзинок)
- Цукровий пісок - 87 грам
- Вершкове масло - 60 грам (або маргарину)
- Яєчний меланж - 62-65 грам (бовтанка з яйця)
- Ізюм - 50 грам
- Сіль - 2 щіпки
- Дріжджі свіжі - 12 грам (пресовані)
- Ванілін - 8 грам
- Цукрова пудра - 6 грам
- Сода - 126 мілілітрів
Підготуйте інгредієнти.
Візьміть приблизно 60-70% води від загального обсягу, вода повинна бути теплою, температура 30-35 градусів, покладіть дріжджі, дві чайних ложки цукру і дві столові ложки борошна від загального обсягу.
Змішайте опару і залиште на 2-2, 5 години для підйому.
Ізюм промийте і просушіть.
Так виглядає підійшла опара.
Додайте в опару цукор, ванілін, влийте залишки води.
Додайте сіль.
Влийте бовтанку з яйця, але не весь обсяг.
Залиште трохи бовтанки з яйця на мастило перед випічкою.
Влийте розтоплене або розм'якшене вершкове масло або маргарин.
Всипте борошно.
Щоб родзинки розподілився в тесті рівномірно, а не впав на дно, обваляйте його в борошні.
Додайте в тісто родзинки.
Замістити тісто і дайте йому підійти протягом 2-2, 5 годин, в процесі вистоювання один або два рази зробіть обминку.
Поки тісто на расстойке, підготуйте формочки. Якщо формочки силіконові, то вони вже готові до заповнення, металеві формочки змастіть маслом і присипте борошном.
Тим часом тісто підійшло.
Розподіліть тісто по формах і дайте йому ще раз підійти протягом 30-40 хвилин.
Перед випічкою змастіть кекси залишками яєчної бовтанки.
Випікайте кекси в духовці, розігрітій до 190 градусів протягом 40-50 хвилин, готовність перевіряйте зубочисткою.
Кекси остудіть, потім вийміть з формочок.
Присипте кекси цукровою пудрою.
Приємного чаювання!