Суздальський суботні
(покроковий рецепт з фото)
Цей неймовірно смачний і ароматний напій був широко поширений на Русі і використовувався для лікування простудних захворювань і вгамування спраги, і я пропоную згадати сьогодні цей старий рецепт.
Вперше рецепт приготування суздальського збитню згадується в літописах 1128 року, де йдеться про те, що напій цей роблять з меду з додаванням різних прянощів. Звичайно, сама технологія виготовлення збитню в той час була трохи інша, і часто для цього використовувався саязикр або інші спеціальні пристосування. Але я хочу заспокоїти всіх тих, хто вирішив приготувати суздальський суботні в домашніх умовах, адже тепер зробити його можна дуже просто, на звичайній плиті, за допомогою каструлі. Смак напою від цього ні крапельки не страждає, суботні виходить дуже ароматний і пряний, він зігріє вас холодними зиязиками вечорами, а в охолодженому вигляді допоможе вгамувати спрагу в льотний спеку.
1) Наливаємо воду в каструлю і ставимо її на вогонь. Як тільки вода нагріється, викладаємо в неї мед і перемішуємо все.
2) Варимо цю масу на повільному вогні протягом 20 хвилин після закипання.
3) В окремій мисці змішуємо всі прянощі, їх можна використовувати, як мелені, так і просто сушені. Після закінчення 20 хвилин викладаємо прянощі в каструлю і варимо суботні ще хвилин 5.
4) Потім знімаємо з плити каструлю і проціджуємо напій через складену кілька разів марлю. Якщо хочете, щоб у збитню був насичений темний колір, то його можна підфарбувати паленим цукром.
Взимку суботні прийнято пити, природно, гарячим, ну а влітку, як я вже казала, напій подають холодним.
- Вода - 1 літр
- Мед - 75 грам
- Обкладинка - 0, 4 грами
- Імбир - 10 грам
- Кардамон - 0, 5 грами
- Лавровий лист - 1-2 штук
- Гвоздика - 4-6 штук
1) Наливаємо воду в каструлю і ставимо її на вогонь. Як тільки вода нагріється, викладаємо в неї мед і перемішуємо все.
2) Варимо цю масу на повільному вогні протягом 20 хвилин після закипання.
3) В окремій мисці змішуємо всі прянощі, їх можна використовувати, як мелені, так і просто сушені. Після закінчення 20 хвилин викладаємо прянощі в каструлю і варимо суботні ще хвилин 5.
4) Потім знімаємо з плити каструлю і проціджуємо напій через складену кілька разів марлю. Якщо хочете, щоб у збитню був насичений темний колір, то його можна підфарбувати паленим цукром.
Взимку суботні прийнято пити, природно, гарячим, ну а влітку, як я вже казала, напій подають холодним.