Суздальський суботні

Цей неймовірно смачний і ароматний напій був широко поширений на Русі і використовувався для лікування простудних захворювань і вгамування спраги, і я пропоную згадати сьогодні цей старий рецепт.
опис приготування:
Вперше рецепт приготування суздальського збитню згадується в літописах 1128 року, де йдеться про те, що напій цей роблять з меду з додаванням різних прянощів. звичайно, сама технологія виготовлення збитню в той час була трохи інша, і часто для цього використовувався самовар або інші спеціальні пристосування. Але я хочу заспокоїти всіх тих, хто вирішив приготувати суздальський суботні в домашніх умовах, адже тепер зробити його можна дуже просто, на звичайній плиті, за допомогою каструлі. Смак напою від цього ні крапельки не страждає, суботні виходить дуже ароматний і пряний, він зігріє вас холодними зимовими вечорами, а в охолодженому вигляді допоможе вгамувати спрагу в льотний спеку.
1) Наливаємо воду в каструлю і ставимо її на вогонь. Як тільки вода нагріється, викладаємо в неї мед і перемішуємо все.
2) Варимо цю масу на повільному вогні протягом 20 хвилин після закипання.
3) В окремій мисці змішуємо всі прянощі, їх можна використовувати, як мелені, так і просто сушені. Після закінчення 20 хвилин викладаємо прянощі в каструлю і варимо суботні ще хвилин 5.
4) Потім знімаємо з плити каструлю і проціджуємо напій через складену кілька разів марлю. Якщо хочете, щоб у збитню був насичений темний колір, то його можна підфарбувати паленим цукром.
Взимку суботні прийнято пити, природно, гарячим, ну а влітку, як я вже казала, напій подають холодним.
- вода— 1 літр
- мед— 75 грам
- обкладинка— 0,4 грами
- імбир— 10 грам
- кардамон— 0,5 грами
- Лавровий лист— 1-2 штук
- гвоздика— 4-6 штук
1) Наливаємо воду в каструлю і ставимо її на вогонь. Як тільки вода нагріється, викладаємо в неї мед і перемішуємо все.
2) Варимо цю масу на повільному вогні протягом 20 хвилин після закипання.
3) В окремій мисці змішуємо всі прянощі, їх можна використовувати, як мелені, так і просто сушені. Після закінчення 20 хвилин викладаємо прянощі в каструлю і варимо суботні ще хвилин 5.
4) Потім знімаємо з плити каструлю і проціджуємо напій через складену кілька разів марлю. Якщо хочете, щоб у збитню був насичений темний колір, то його можна підфарбувати паленим цукром.
Взимку суботні прийнято пити, природно, гарячим, ну а влітку, як я вже казала, напій подають холодним.
Схожі рецепти

Безалкогольний суботні
Щоб зігрітися холодними зимовими вечорами, не обов'язково вживати алкоголь, адже є багато інших досить дієвих способів, наприклад приготувати старий добрий безалкогольний суботні. опис приготування: Рецепт приготування безалкогольного збитню був відомий ще з 1128 року, коли він вперше згадуєть...
читати далі
Русский суботні
На жаль, багато старі рецепти давно забуті, але ж серед них є і досить цікаві. Русский суботні, наприклад, взимку зігріваємо, а в літній час втамовує спрагу, до того ж він дуже смачний. опис приготування: Зараз такий напій можна зустріти досить рідко, тільки якщо в кафе з традиційною російсько...
читати далі
Суботні алкогольний
Наближається холодну пору року, а це значить, що пора запам'ятовувати рецепти приготування міцних напоїв! Рекомендую вам старовинний російський напій на меду - суботні алкогольний! опис приготування: Суботні готується традиційно на меду, це дуже смачний і корисний напій. Його зазвичай роблять ...
читати далі
Суботні Коломенський
Наші предки завжди готували в холодну пору року такий напій як суботні. Його дуже любили тоді, коли в наших краях ще не було чаю або кави. Спробуйте, вам теж сподобається. опис приготування: Трави для збитню можна купити в аптеках або ж заготовити влітку самостійно. Раджу поцікавитися часом зб...
читати далі
Суботні смерековий з імбиром
При простудних захворюваннях підтримати сили в організмі можна за допомогою пихтового збитню з імбиром. Він послужить відмінним джерелом корисних речовин і зміцнить ослаблений імунітет. опис приготування: взимку, крім чаю з заморським лимоном, готуйте збитні. Це напій з меду, води і прянощів а...
читати далі