Справа
(покроковий рецепт з фото)
Смачна леденцовая карамель парварда - традиційне ласощі узбецької кухні. Парварда готується не складно, але головна уязик - правильно зварити карамель. Читайте рецепт і готуйте!
На узбецької кухні парварда є льодяникову карамель у формі подушечок. Готують її зазвичай чоловіки, і через добу парварда повністю готова. В її основу входить карамель, яка легко готується з цукру і води з додаванням соку лимона.
- Цукор - 1 склянок
- Вода - 2 склянки
- Борошно - 0, 5 склянки
- Лимон - 1 штук
1. Беремо ємність з антипригарним дном і висипаємо туди цукор. Сироп готується в пропорції 1 до 2 (цукру і води).
2. Додаємо воду і на слабкому вогні доводимо наш сироп до кипіння.
3. Додаємо сік половини лимона. Щоб не попалася м'якоть, я відвалів сік через ситечко.
4. Під час приготування цих ласощів дуже важливо правильно зварити сироп. Якщо ви його переварите або НЕ доварити, він не буде таким еластичним і тягучим, а в результаті ласощі буде зіпсовано. Як тільки сироп почне набувати колір рафінованої олії - він готовий. Тепер наше завдання його остудити, а для цього потрібно скористатися нехитрим пристосуванням: беремо миску і змащуємо її вершковим маслом. Ставимо миску в ємність з холодною водою.
5. Виливаємо нашу карамель в цю миску і охолоджуємо її до тих пір, поки вона не буде температури тіла. Завдяки тому, що ми змастили миску вершковим маслом, карамель НЕ прилипне.
6. Беремо карамель в руку (вона повинна бути м'якою як пластилін), а на дошку насипаємо борошно.
7. Тепер маку нашу карамель в борошно і робимо в середині дірку. Тепер наше завдання розтягувати карамель і надавати їй специфічну форму.
8. Розтягуємо в обидві сторони нашу карамель і робимо з неї вісімку, потім знову розтягуємо і знову вісімку. І так повторюємо близько 20 раз.
9. Потім нам залишиться тільки нарізати отриману "локшину" з карамелі. Недарма парварду готують найчастіше чоловіки, оскільки тут потрібно застосовувати силу, щоб розтягувати стільки раз карамель. Нарізані шматочки кидаємо в борошно.
10. Потім викладаємо цукерки в блюдо, накриваємо і залишаємо мінімум на 4 годину.
11. Це класична форма карамелі. Найчастіше ці ласощі готують з вечора, а на ранок обтрушують гарненько борошно і карамель набуває свій звичний вигляд. А деякі навпаки залишають на ній борошно.