Сметанник з ягодами
(покроковий рецепт з фото)
Всі знають, яке смачне поєднання у ягід і сметани, а якщо це буде смачний пиріг? Пропоную рецепт такого пирога. Приступимо!
Приготувати сметанник з ягодами дуже просто, головне - бажання! Для такого пирога підійдуть будь-які ягоди, які є у вашому розпорядженні. Дотримуйтесь покроковим рекомендаціям і готуйте із задоволенням!
- Борошно - 420 грам(350 грам - в тісто, 70 грам - в начинку)
- Молоко - 150 грам
- Цукор - 170 грам(50 грам - в тісто, 120 грам - в начинку)
- Яйце - 2 штуки(1 яйце - в тісто, 1 яйце - для змазування перед випічкою, в даному рецепті для змащування використано перепелине яйце)
- Вершкове масло - 100 грам(50 грам - в тісто, 50 грам - в начинку)
- Дріжджі - 1, 5 чайних ложки (сухі, швидкодіючі)
- Сіль - 0, 5 чайних ложки
- Крем - 300 грам
- Ванільний цукор - 1 штука (пакетик)
- Ягоди - 200-250 грам (у мене брусниця, чорниця, черешня)
Підготуйте необхідні інгредієнти.
У ємність для замішування тіста просійте борошно, покладіть дріжджі.
Додайте сіль і 50 грам цукру.
Розмішайте суху суміш.
Влийте тепле молоко, вбийте яйце і додайте розтоплене вершкове масло.
Міксером або руками замістити м'яке, еластичне тісто. Вимішувати слід досить довго, міксером хвилин 5-7, щоб добре розвинути клейковину. Накрийте тісто плівкою і поставте для бродіння на 1, 5 годину.
Підготуйте форму для випікання діаметром 28-30 см. Змастіть її вершковим маслом, присипте борошном.
Розкачайте тісто в пласт, діаметр кола повинен бути на 4 см. Більше діаметра форми. Виріжте коло діаметром дна форми для випічки, використовуйте підручні матеріали, наприклад, кришку.
Розділіть залишилися смужки тесту навпіл.
Розріжте смужки уздовж.
Переплетіть смужки в джгути.
Викладіть коло тесту на дно форми, злегка змастіть по колу водою кромку тесту.
Покладіть по колу джгути з тіста, скріпіть стики тесту, залишки тіста обріжте, накрийте плівкою і залиште для підйому на 30 хвилин.
Залишки тесту зберіть в грудочку і приберіть в пакет, воно ще знадобиться.
Підготуйте заливку-начинку, візьміть сметану будь жирності, додайте в неї ванільний цукор і 120 грам цукрового піску.
Влийте в сметану розтоплене вершкове масло.
Частинами просійте борошно і змішуйте її зі сметаною.
Добре розмішайте, щоб не було грудочок.
Збовтайте яйце або змішайте жовток зі столовою ложкою молока, в даному рецепті використано перепелине яйце.
Викладіть в центр пирога половину сметанною заливки, розрівняйте.
Викладіть поверх заливки половину ягід.
Викладіть другу половину заливки.
Поверх заливки викладіть залишилися ягоди.
Із залишків тіста наріжте смужки і зробіть "решітку" поверх пирога, змастіть яєчної бовтанку. Поставте пиріг в розігріту духовку, випікайте при температурі 180 градусів 35-40 хвилин.
Пиріг вийшов рум'яний і красивий, встояти неможливо, але подавати його слід все-таки остиглим. Приємного всім чаювання!