Сир «мааздам»
(покроковий рецепт з фото)
Без придбання сиру не обходиться не один великий похід в магазин. Він завжди лежить в моєму холодильнику і готовий прийти на допомогу. Але тут мені прийшла ідея, чому б не зробити молочний продукт самої?
Справа вам належить складне і довгий, але в сироваріння можна втягнутися. І, ось, вже будете мати свою невелику фабрику з виробництва…жартую)) Я ж вам розповім про те, як приготувати сир "маасдам" . Твердий голландський сир натурального дозрівання має солодкуватий смак. Я такі сорти просто обожнюю! Вам буде необхідно купити потрібні бактерії.
- Молоко - 18 літрів
- Тип мезофильной ароматичної культури - 0, 25 чайних ложки
- Дріжджі Т.А. 54 - 1/8 чайних ложки
- LH стартера 100 - 1/3 чайних ложки
- Пропіонова бактерії - 1/8 чайних ложки
- Хлористий кальцій - 8 мілілітрів
- Молокозсідальної фермент - 0, 5 чайних ложки
- Сіль - 2-3 Ст. Ложок
- Оливкова олія - 2-3 Ст. Ложок
Після додайте кальцій і фермент. Маса повинна стати більш твердої - наріжте її маленькими кубиками.
Далі видаліть 30% відокремилася сироватки. А в саму масу обережно вливайте воду 60-градусної теплоти. Підливайте її потроху протягом 30 хвилин. Суміш повинна нагрітися до 42 градусів.
Потім тканину з зерном перенесіть в круглу форму. Поставте все під 10 кг прес на 30 хвилин.
Майже готовий сир помістіть в холодильник на 3-4 дня.
Через цей час сир в контейнері поставте в приміщення з температурою 20-25 градусів, а вологістю 80-85%. Нехай стоїть ще 3 тижні.