Салат «Олів'є» справжній
(покроковий рецепт з фото)
Рецепт приготування салату "олів'є" справжнього - до певної міри фікція, адже що автор, французький кухар Люсьєн Олів'є, нікому не відкрив секрет цієї страви. Але ми готуємо знаменитий салат так.
У нашій країні цей салат вже півтора століття називають "олів'є" - в честь творця, шеф-кухаря Люсьєна Олів'є, який тримав в Москві на початку 60-х років XIX століття ресторан паризької кухні "ермітаж". Між іншим, у всіх інших країнах він відомий, як "російський салат" .
Мабуть, жодне інше блюдо в історії вітчизняної кулінарії не пережило стільки метаморфоз, скільки рецепт салату "олів'є" . Справа в тому, що французький кулінар так і не оприлюднив докладну рецептуру свого винаходу, а численні спроби її відновити привели тільки до появи все нових і нових варіантів салату.
На щастя, відомий найперший з опублікованих рецептів салату "олів'є" - він був надрукований в журналі «Наша їжа» в 1894 році. Відповідно до цієї публікації, основними інгредієнтами "олів'є" є рябчики (яких ми з цілком зрозумілих причин замінюємо курячим філе), картопля, огірки, листовий салат, Провансальський майонез (само собою, тільки власноручного виготовлення), оливки, каперси і ракові шийки. Відварені яйця в ньому відсутні, але нашій людині без них "олів'є" здається неповноцінним, так що це інгредієнт "опціональний" .
Сподіваюся, дізнавшись, як приготувати салат "олів'є" справжній, ви не раз порадуєте себе і своїх близьких цим блюдом!
- Філе куряче або грудка - 2 штуки
- Картопля - 5-6 штук
- Огірки свіжі - 3 штуки
- Майонез домашній - 1, 5 склянки
- Пучок листового салату - 1 штука
- Каперсами - 2-3 чайних ложок
- Оливки - 15 штук
- Ракові шийки - 10 штук
- Яйця - 5 штук (опціонально)