Пиріг «Гагаріна» з киселем
(покроковий рецепт з фото)
Рецепт цієї десертній випічки супроводжує легенда про те, що цей пиріг дуже сподобався космонавту Юрію Гагаріну і був названий на його честь. Пиріг виходить дуже смачний! обов'язково спробуйте!
Приготувати пиріг Гагаріна дуже просто, дивіться покрокову інструкцію і повторюйте за нею. Ягоди можна взяти будь-які, бажано кислі.
- Борошно - 400 грам
- Яйця - 4 штуки
- Сухий розчинний кисіль - 70 грам
- Вишня - 250 грам (без кісточок)
- Вершкове масло - 250 грам
- Цукор - 250 грам(50 грам - в тісто, 200 грам - в суфле)
- Какао-порошок - 15 грам
- Сіль - 1 щіпка
- Крохмаль - 1-2 чайних ложок
- Розпушувач - 10 грам

Підготуйте інгредієнти для приготування пирога.

У миску просійте борошно.

Додайте до борошна охолоджене вершкове масло, порізане на шматочки, розітріть руками в крихту.

Всипте в борошно розпушувач і 50 грам цукру від загальної кількості.

Зробіть в борошні поглиблення, додайте 4 жовтка, білки помістіть в ємність для збивання.

Замісити тісто, воно буде кришитися, але це нормально. Розділити тісто 3 нерівні частини, одну велику, середню і малу. Малу частину тесту помістіть в пакет і приберіть в морозилку.

Підготуйте роз'ємну форму діаметром 24 см. Дно застеліть папером для випічки.

Викладіть більшу частину тесту в форму, сформуйте невеликі бортики, після чого помістіть в морозилку на 1 час.

До середньої частини тесту додайте какао-порошок і вмесіте його в тісто.

Тісто з какао теж приберіть на час в холодильник.

З вишні злийте виділився при розморожуванні сік.

Присипте невеликою кількістю крохмалю дно пирога, щоб зв'язати сік, який буде виділятися з вишні в процесі випічки.

Викладіть вишню.

Натріть на тертці шоколадну частина тесту, можна прямо в форму.

До білків додайте дрібку солі і збийте до м'яких піків, після чого додайте цукор.

З цукром збивайте до стійких піків.

Всипте суху кисільні суміш і втрутився акуратно міксером на малих обертах.

Викладіть білкову масу поверх шоколадного шару, розрівняйте.

Натріть на тертці малу частину тесту, вміщену в морозилку.

Посипте цією крихтою верх пирога, випікайте при температурі 160 градусів протягом 1 годину.

Дайте пирогу трохи охолонути в формі, при цьому білкове суфле злегка опаде, це нормально.

Акуратно опрацювати ножем або кондитерським шпателем боки пирога і витягніть його з форми.

Пиріг вийшов дуже цікавим на вигляд і смак, солодкість пирога контрастує з кислуватою вишнею і доповнює це всю пишноту шоколадна прошарок і повітряне суфле. Незвичайний і цікавий пиріг, звичайно це калорійна "бомба", але маленький шматочок точно не зашкодить.