Мелений хліб
(покроковий рецепт з фото)
Називання мелений хліб завжди було на слуху, але печена вона мені ще не доводилося. Я з'ясувала, що такий хліб - житній, з дуже дрібної і просіяного борошна, печеться як фірязикай, так і подовий.
Якщо вам, як і мені, теж цікаво дізнатися, що таке мелений хліб і який він на смак, спробуйте його спекти, це зовсім не складно. Дивіться покроковий рецепт і все вийде.
- Дріжджі - 72 грам (житнє, кисломолочная)
- Дріжджі свіжі пресовані - 1, 8 грами (свіжі, пресовані)
- Борошно житнє сіяна - 458 грам(288 грам - в опару, 270 грам - в основне тісто)
- Вода - 398 грам(288 грам - в опару, 110 грам - в тісто)
- Борошно пшеничне - 100 грам (вищий сорт)
- Крохмаль картопляний - 20 грам
- Сіль - 9 грам

Підготуйте інгредієнти.

Підготуйте опару для тіста. Для цього буде потрібно 72 грама житнього закваски, 210 грам житнього борошна, 288 мл. Води, і 1, 8 грам свіжих пресованих дріжджів.

У ємність для замішування тіста влийте воду, додайте закваску, дріжджі, борошно, замісіть опару.

Накрийте опару плівкою, поставте в тепле місце для бродіння на 3, 5 годину.

Через 3, 5 години опара готова для замісу тіста.

Для замісу тіста підготуйте опару, 120 мл. Води, 20 грам крохмалю, 100 грам пшеничного борошна, 9 грам солі і 270 грам житнього борошна.

Замісити тісто, підберіть його в кулю, накрийте харчовою плівкою і поставте для бродіння на 2 годину.

Через 2 години тісто збільшилася в обсягу в 2 рази.

Присипте робочу поверхню столу житнім борошном, можна додати трохи висівок, викладіть тісто, постарайтеся його не м'яти, щоб зберегти пухирці повітря.

Акуратно сформуйте буханець хліба.

Перекладіть хліб на лист для випічки і дайте расстойку 1 час.

Тісто через годину вистоювання покрилося тріщинами і злегка збільшилася в розмірах.

Гострим ножем або лезом бритви зробіть на хлібі надріз будь-якої конфігурації. Нагрійте духовку до максимальної температури, випікайте перші 10 хвилин з парою або поставте в низ духовки ємність з водою. Після цього понизьте температуру до 180 градусів і випікайте ще 45-50 хвилин.

Готовий хліб викладіть на решітку і охолодіть до кімнатної температури. Різати хліб в цей час не можна, так як процес випічки ще не завершений.

Після того, як хліб повністю охолонув, його можна вживати. Хліб вийшов ароматним, з дрібнопористі м'якушем і скоринкою в мальовничих тріщинках. Такий хліб зараз точно не купиш ні в одному магазині. Смачного!