Листкові торти «Свердловські»
(покроковий рецепт з фото)
Для всіх шанувальників класичних рецептів по ГОСТу хочу запропонувати на пробу слойки "свердловські" . Повітряні, солоденькі, з апетитною крихтою. Чудовий десерт до чаю для дорослих і дітей. Рекомендую!
Навіть якщо ви не працювали ніколи з листковим тістом, цей рецепт потрібно спробувати повторити. Процес хоч і займає чимало часу, однозначно того варте! Тісто виходить дивовижним, шарується при кожному укусі.
- Яйце - 2 штуки (тісто)
- Молоко - 125 мілілітрів (тісто)
- Вода - 125 мілілітрів (тісто)
- Цукор - 3 Ст. Ложки (тісто)
- Сіль - 1 Чайна ложка (тісто)
- Дріжджі сухі - 1.5 чайних ложки (тісто)
- Ванільний цукор - 1 Чайна ложка (тісто)
- Борошно - 400-480 грам (тісто)
- Цукор - 1 Ст. Ложка (крихта)
- Борошно - 2 Ст. Ложки (крихта)
- Вершкове масло - 1 Ст. Ложка (крихта)
- Цукор - 3 Ст. Ложки (прошарок)
- Вершкове масло - 120 грам (прошарок)
- Жовток - 1 штука (для змазування)
Підготуємо всі інгредієнти.
Для замісу тіста я використовую хлібопічку. Сначала вливаю воду, молоко, яйця.
Додаю звичайний і ванільний цукор, сіль, борошно.
В кінці, в невелике заглиблення в борошні всипав дріжджі. Якщо ви готуєте вручну тісто, тоді дріжджі спочатку розчиніть в теплому молоці з цукром і дайте постояти 15 хвилин.
Готове тісто накрийте рушником і залиште в теплому місці підходити на 1.5 годину. За цей час 2 рази обомніте тісто, коли воно підійде.
Викладаємо тісто на стіл, розгортаємо пласт.
Для прошарку вершкове масло змішайте з цукром. Половину масла розподіліть на 2/3 тесту ось таким чином.
Поверніть край без масла.
А після другої край. У отриманого "брикету" заліпите краю з усіх боків. Приберіть тісто в холодильник на 30-40 хвилин.
Після знову розкачайте тісто на столі. Масло, що залишилося викладіть на 2/3 тесту як в попередній раз.
Знову таким же чином поверніть, заліпите краю і знову відправте в холодильник на 30-40 хвилин. Я повторюю процес з маслом двічі, але можна зробити і 3 рази.
Поки тісто "відпочиває" можна зайнятися присипкою. З'єднайте розм'якшене масло з цукром і борошном.
Розітріть все в однорідну крихту. Зручно це робити руками.
Тісто розгортаємо на столі і ділимо на квадрати.
З'єднуємо спочатку два краю і потім залишилися два. Виходить ось така слойка.
Викладаємо слойки на деко і даємо їм постояти 15 хвилин. Після змащуємо жовтком і присипаємо крихтою. Відправляємо в розігріту до 190 градусів духовку.
Випікайте слойки близько 15-20 хвилин до рум'яності. Приємного чаювання!