Хліб «столичний» по ГОСТу
(покроковий рецепт з фото)
Хочете спекти смачний ароматний і м'який хлібець з дитинства? Немає нічого простіше, адже в цьому вам допоможе рецепт з фото, в якому детально розказано, як приготувати хліб "столичний" по ГОСТу.
Смачний і ароматний хлібець не так і складно спекти самому. Я дуже сподіваюся, що за допомогою цього рецепта ви зрозумієте, як приготувати хліб "столичний" по ГОСТу, і порадуєте всю свою сім'ю. В цьому хлібі всього в міру: сіль і пісочний, пшеничного і житнього борошна. Переконайтеся самі, спечіть в домашніх умовах найсмачніший хліб!
- Житня стартер - 140 грам
- Обдирне житнє борошно - 232 грам(132 - для опари 100 - в тісто)
- Пшеничне борошно 1 сорту - 290 грам
- Цукор - 18 грам
- Сіль - 9 грам
- Вода тепла - 317 грам(77 - для опари, 240 - для тіста)
Насамперед приготуємо опару. Змішаємо житнє закваску, 140 г житнього борошна і додамо 77 г теплої води. Ми залишаємо години на 3-4 в теплому місці.
Опара підніметься, її поверхня покриється пухирцями і тріщинами.
Додаємо до опари воду, сіль і цукор, ретельно розмішати і потім вже додамо всі інші інгредієнти і замішуємо тісто. Хвилин 5 вимішуємо, воно не повинно липнути до рук.
Замішуємо тісто в мисці, а потім продовжуємо вимішувати на столі. Тісто не повинно липнути до рук.
Змащуємо миску рослинним маслом і перекладаємо в неї тісто. Накриваємо і ставимо в тепле місце години на півтора.
Тісто збільшиться приблизно в два рази.
В щільне лляне рушник втираємо борошно, муки не використовуйте занадто багато! Застеляємо рушником миску. Формуємо з тіста кулю і викладаємо на рушник
Прикриваємо тісто харчовою плівкою і залишаємо підходити близько години.
Потім акуратно перекладаємо на лист пергаменту, скроплюємо водою і гладить.
Духовку розігріємо до 240 градусів глибоке деко. Ставимо хліб на звичайному листі, а в глибокий обережно наливаємо воду. З парою випікаємо 10 хвилин. Потім воду прибираємо і знижуємо температуру до 220. Випікаємо хвилин 40.
Остужаем хліб на решітці і даємо йому "дозріти" годинок 12, так він буде смачнішим.