Домашній хліб на кефірі
(покроковий рецепт з фото)
Домашній хліб на кефірі - відмінна альтернатива магазинному батону. Особливо добре виходить хліб на кефірі з житнього борошна. Він має яскраво виражену кислинкою і карколомним ароматом.
Хочете дізнатися, як приготувати домашній хліб на кефірі? Тоді прочитайте цей рецепт. З таким хлібом можна робити сендвічі і бутерброди, він прекрасно підходить до будь-яких перших страв. Також можна просто намазувати на нього вершкове масло і подавати до чаю.
- Борошно пшеничне - 200 грам
- Борошно житнє - 200 грам
- Кефір - 200 мілілітрів
- Вода - 150 мілілітрів
- Мед - 1 Ст. Ложка
- Сіль - 2 чайних ложки
- Дріжджі - 10 грам
- Масло рослинне - 1 Ст. Ложка
Цей рецепт користується популярністю тому, що для нього не потрібно готувати опару. До приготування тіста можна приступати відразу ж. Для цього у велику миску просійте обидва види борошна через сито, додайте сухі дріжджі і все ретельно перемішайте.
Воду злегка підігрійте, щоб вона була теплою. Розчиніть в ній сіль і мед. У борошно влийте кефір і розмішайте. Потім додайте воду з сіллю і медом, а також рослинна олія, і знову перемішайте. Маса повинна вийти досить липкою.
Візьміть форму, в якій ви будете випікати хліб. Змастіть її рослинним маслом, щоб готова випічка легко відходила від бортиків і дна форми. Викладіть у форму тісто і залиште його в теплому місці на расстойку, накривши рушником.
Через сорок хвилин тісто має піднятися і збільшитися в два-три рази. Обімніть його руками і знову відправте на расстойку. Обімніть тісто знову і знову дайте піднятися.
Духовку розігрійте до двохсот градусів і поставте в неї форму з тестом, яке потрібно змастити молоком для рум'яної скоринки на хлібі. Випікайте сорок хвилин до повної готовності. Хліб остудіть, наріжте і подавайте до столу.