Бастурма вірменська
(покроковий рецепт з фото)
Хочу розповісти, як зробити бастурму вірменську. Виходить дуже соковита закуска, яка готується не складно. Важливо тільки, щоб вистачило терпіння дочекатися результату! А вже він вас не розчарує!
Звичайно, цей рецепт приготування бастурми вірменської зовсім не можна назвати швидким. Але його простоту цей факт не скасовує: вам не буде потрібно багато старань і зусиль, м'ясо готується саме по собі. Головне, виконуйте всі пропорції і витримуйте стільки часу, скільки вказано в рецепті. Бажаю удачі!
- Яловичина - 10 кілограм (без кісток)
- Часник - 600 грам
- Сіль - 1 кілограм
- Косарка - 500 грам
- Перець червоний мелений - 100-200 грам (за смаком)
1. М'ясо ріжемо на шматки, укладаємо в миску і засипаємо сіллю. Два дня зберігаємо в холодильнику, потім шматки перевертаємо (щоб друга частина просолилася) - і ще на два дні в холодильник.
2. Дістаємо, викладаємо на пористу поверхню, зверху розміщуємо прес. Тримаємо 6 годин (або навіть 12) - м'ясо повинно стати сухим. Підвісимо його на мотузки сушитися ще на 12 годин, щоб воно повністю стало сухим, навіть на зрізі.
3. Тепер все спеції змішаємо між собою, розбавимо водою, щоб вийшла суміш, як сметана. Вмочуємо м'ясо в цей соус. Чотири дні маринуємо з одного боку, потім перевернемо шматки - і ще чотири дні маринуємо. Повторюємо трюк з перевертанням три рази, потім підвісимо м'ясо сушитися ще на 10 днів.
4. І ось нарешті наша бастурма готова! Охолодити е, наріжте тоненько і подавайте до столу!