Виборзька здоба
(покроковий рецепт з фото)
Виборзька здоба бере свій початок у другій половині XIV століття. Виглядала вона як крендель. Уже згодом вид здоби придбав різні форми, коли поширився в Петербурзі.
Цей рецепт максимально наближений до ГОСТу. Тому процес довгий, але результат відмінний. Якщо дотримуватися всі зазначені процеси і граммовку, то на виході вийде невагома, повітряна, ароматна здоба, яка довго не черствіє.
- Борошно пшеничне - 275 грам(125 г. Для опари, 130 г. Для тіста, 50 г. Для штрейзеля)
- Вода - 110 мілілітрів(75 мл. Для опари, 35 мл. В тісто)
- Яйце - 1 шт мілілітрів(1 ст.Л. В тісто, інше для змащування здоби)
- Дріжджі - 2 грами (сухі)
- Цукор - 50 грам(40 г. Для тіста, 10 г. Для штрейзеля)
- Вершкове масло - 30 грам(20 г. Для тіста, 10 г. Для штрейзеля)
- Масло рослинне - 20 мілілітрів
- Сіль - 1 щіпка
- Ванілін - За смаком
- Povidlo - 30 грам (яблучне або абрикосове, обов'язково густе)
Підготуйте необхідні інгредієнти.
Вони повинні бути кімнатної температури.
Вони повинні бути кімнатної температури.
Замісити опару з 125 грам борошна, 75 мл. Води, 2 грам дріжджів.
Опара вийде у вигляді тестяного грудки.
Покладіть її в миску, затягніть харчовою плівкою і залиште в теплому місці на 3 годину.
Покладіть її в миску, затягніть харчовою плівкою і залиште в теплому місці на 3 годину.
Після закінчення часу середина опари повинна злегка опасть.
Замісити тісто. Зручно скористатися хлебопечкой. Перекладіть в відерце готову опару і інші інгредієнти для тіста.
Увімкніть режим "тісто", час - 1 час 04 хв.
Увімкніть режим "тісто", час - 1 час 04 хв.
По завершенні процесу, залиште тісто ще на 30 хвилин.
Готове тісто перекладіть на робочу поверхню.
Зробіть штрейзель із зазначених продуктів, перетріть борошно з маслом і цукром в крихту. Якщо знадобиться, додайте трохи борошна.
Зробіть штрейзель із зазначених продуктів, перетріть борошно з маслом і цукром в крихту. Якщо знадобиться, додайте трохи борошна.
Тісто розділи 6 кульок.
Кожен кульку умочіть в яйце, а потім в штрейзель.
Підготовлену здобу перекладіть на деко, попередньо застеліть пергаментом.
Накрийте рушником і залиште на 1 час.
Накрийте рушником і залиште на 1 час.
По закінченню часу, за допомогою качалки, в середині здоби зробіть поглиблення.
Uglublenie заряд povidlom.
Підготовлену здобу залиште для вистоювання ще на 40 хвилин. Розігрійте духовку до 200 градусів за 10 хвилин до закінчення расстойки.
Випікайте здобу 12-14 хвилин.
Випікайте здобу 12-14 хвилин.
Готову здобу зніміть з дека.
Виборзька здоба готова.
Приємного чаювання!