Великий круглий хліб
(покроковий рецепт з фото)
Аромат домашньої випічки робить кожен будинок затишніше. Якщо ви любите працювати з тестом, візьміть на замітку цей вельми вдалий варіант, як приготувати великий круглий хліб для всієї родини.
Це багатоетапний, хоч і нескладний, рецепт приготування великого круглого хліба. Про заквасці краще подбати заздалегідь, годин за 12. При бажанні можна різні добавки: насіння, наприклад. Дуже смачний і неймовірно красивий хлібець прекрасно доповнить ваш сніданок, обід або вечерю.
- Дріжджі - 200 грам(100 мілілітрів води, 80 грам борошна і 20 грам закваски)
- Опара - 700 грам(200 грам закваски, 280 мілілітрів води, 220 грам борошна)
- Вода - 1.5 склянки
- Сіль - 1.5 чайних ложки
- Борошно - 600-650 грам
1. Насамперед потрібно зайнятися опарою. Збільшилася в обсязі закваску вилийте в глибоку миску, додайте воду. Збийте виделкою до однорідності і поступово засинайте борошно. Мисочку накрийте харчовою плівкою і залиште при температурі 29 градусів приблизно на 4 годину.
2. Якщо ви дотримувалися правильного температурного режиму, то опара помітно збільшиться в об'ємі, утворюються бульбашки.
3. Тепер можна зайнятися приготуванням тесту. В опару потрібно додати воду і просіяне борошно. Перемішати ложкою.
4. Викладіть тісто на робочу поверхню, присипану борошном, і почніть активно замішувати. Не шкодуйте сил, вимішують близько 10 хвилин. Тісто має бути м'яким і еластичним.
5. Залиште тісто відпочити на півгодини. Далі додайте в тісто сіль та інші спеції (якщо хочете). І продовжуйте замішувати ще близько 10 хвилин. Після накрийте плівкою і залиште години на 2.
6. Розтягніть на присипаної борошном поверхні. Складіть кілька разів, сформуйте буханець хліба.
7. Сфорязикний хліб повинен провести в холодильнику ніч. На ранок розігрійте духовку приблизно до 230 градусів. Гострим ножем зробіть надрізи зверху і відправте випікатися великий круглий хліб в домашніх умовах.
8. Ідеальний варіант - накрити форму кришкою на перші 10-15 хвилин. Потім зменшіть трохи вогонь, зніміть кришку і випікайте хлібець до готовності.