Рецепт Варення з айви по-вірменськи фото

Варення з айви по-вірменськи
(покроковий рецепт з фото)

Вірменська кухня
Фрукти , Айва
Рецепти без шкоди
На обід , На вечерю , На полуденок , Для дітей , На сніданок , Десерт
Заготовки , Варення
Кількість порцій: 2
Час приготування: 19 г. 0 хв.

Цей простий вірменський рецепт допоможе вам приготувати смачне і ароматне варення швидко і без особливих зусиль. Повірте, від такого чудового частування навряд чи хто-небудь зможе відязикатися.

Опис приготування:

Ще в дитинстві я спробувала цей фрукт і зрозуміла, що більше я його є ніколи не буду, вже дуже у нього був терпкий смак і тверда м'якоть. Так я і обходила айву стороною, поки в гостях не спробувала варення з неї, воно було настільки смачне і ароматне, що я відразу ж довідалася рецепт, як виявилося, він відноситься до вірменської кухні. Ну а якщо вже наближається сезон заготівель, то я поспішаю поділитися і з вами простим рецептом варення з айви по-вірменськи. При варінні м'якоть цього фрукта стає соковитою і м'якою, а терпкий смак випаровується, так що варення виходить просто дивовижне, воно подобається всім без винятку, і дорослим, і дітям. Тому ви просто зобов'язані спробувати цю смакоту, а я допоможу вам її приготувати і розповім, як закатати варення з айви по-вірменськи.

1) Насамперед промиваємо айву, очищаємо її від шкірки і видаляємо серцевину, м'якоть нарізаємо на тонкі часточки. Викладаємо айву в каструлю і заливаємо її водою, ставимо на вогонь і варимо 10-15 хвилин.

2) Потім акуратно за допомогою шумівки витягаємо айву з каструлі, а від отриманого відвару відміряє 400 грам, проціджуємо рідину і переливаємо її назад в каструлю, додаємо цукор. Ставимо каструлю на повільний вогонь і нагріваємо, постійно помішуючи, до повного розчинення цукру.

3) Коли цукровий сироп закипить, викладаємо в нього айву і варимо протягом півгодини. Після цього знімаємо з вогню і залишаємо до наступного дня, прикривши каструльку марлею.

4) На наступний день знову ставимо каструлю на вогонь і варимо вариво ще 30-40 хвилин, потім робимо пробу на кульку і, якщо досягнута потрібна консистенція, знімаємо каструлю з вогню і залишаємо варення остигати до кімнатної температури.

5) Коли варення охолоне, розкладаємо його в стерилізовані банки і закриваємо їх кришками, переносимо на зберігання в прохолодне темне місце.

У такого варення невимовний аромат і яскравий бурштиновий колір, при бажанні можете додати в нього апельсин або горіхи, тоді його смак стане ще більш насиченою. Смачного!


  • Айва стигла - 1 кілограм
  • Цукор - 1-1, 2 кілограма
  • Вода - 400 грам
Ще в дитинстві я спробувала цей фрукт і зрозуміла, що більше я його є ніколи не буду, вже дуже у нього був терпкий смак і тверда м'якоть. Так я і обходила айву стороною, поки в гостях не спробувала варення з неї, воно було настільки смачне і ароматне, що я відразу ж довідалася рецепт, як виявилося, він відноситься до вірменської кухні. Ну а якщо вже наближається сезон заготівель, то я поспішаю поділитися і з вами простим рецептом варення з айви по-вірменськи. При варінні м'якоть цього фрукта стає соковитою і м'якою, а терпкий смак випаровується, так що варення виходить просто дивовижне, воно подобається всім без винятку, і дорослим, і дітям. Тому ви просто зобов'язані спробувати цю смакоту, а я допоможу вам її приготувати і розповім, як закатати варення з айви по-вірменськи.

1) Насамперед промиваємо айву, очищаємо її від шкірки і видаляємо серцевину, м'якоть нарізаємо на тонкі часточки. Викладаємо айву в каструлю і заливаємо її водою, ставимо на вогонь і варимо 10-15 хвилин.

2) Потім акуратно за допомогою шумівки витягаємо айву з каструлі, а від отриманого відвару відміряє 400 грам, проціджуємо рідину і переливаємо її назад в каструлю, додаємо цукор. Ставимо каструлю на повільний вогонь і нагріваємо, постійно помішуючи, до повного розчинення цукру.

3) Коли цукровий сироп закипить, викладаємо в нього айву і варимо протягом півгодини. Після цього знімаємо з вогню і залишаємо до наступного дня, прикривши каструльку марлею.

4) На наступний день знову ставимо каструлю на вогонь і варимо вариво ще 30-40 хвилин, потім робимо пробу на кульку і, якщо досягнута потрібна консистенція, знімаємо каструлю з вогню і залишаємо варення остигати до кімнатної температури.

5) Коли варення охолоне, розкладаємо його в стерилізовані банки і закриваємо їх кришками, переносимо на зберігання в прохолодне темне місце.

У такого варення невимовний аромат і яскравий бурштиновий колір, при бажанні можете додати в нього апельсин або горіхи, тоді його смак стане ще більш насиченою. Смачного!

Схожі рецепти