Вареники по-полтавски
(покроковий рецепт з фото)
Ніжне і м'яке тісто плюс класична начинка з вишні - це і є справжні полтавські вареники. Спробувавши їх хоча б раз, ви моментально закохаєтесь в приголомшливий смак цього українського блюда.
Люблять і готують вареники по всій Україні, але в Полтаві це блюдо стало візитною карткою, і сьогодні я розповім вам, як зробити вареники по-полтавськи. Основний їх особливістю є дуже ніжне і м'яке тісто, яке при варінні зберігає форму, але при цьому тане в роті. Приготувати вареники по-полтавськи в домашніх умовах простіше простого, і хоча начинка у цієї страви буває різна, я пропоную вам спробувати класичну - з вишнею.
- Борошно - 5 склянок
- Кефір - 0, 5 L (можна замінити сироваткою або кислим молоком)
- Яйце - 1 штука
- Цукор - 1 Ст. Ложка
- Сода - 1 Ст. Ложка
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Вишня - За смаком
- Цукор - За смаком
- Крохмаль - 1 щіпка (в кожен вареник)
Для початку ми змішуємо кефір з цукром і додаємо до нього яйце, збиваємо все трохи.
Борошно просіваємо і змішуємо її з сіллю і содою.
Тепер з'єднуємо борошняну суміш з кефіру яєчної.
Замішуємо гладке і еластичне тісто, причому, чим довше ми будемо його місити, тим ніжніше воно буде в готовій страві. Накриваємо тісто рушником і на 30-40 хвилин залишаємо його відпочивати.
Після закінчення часу ми ділимо тісто на кілька частин і розгортає їх (по черзі) на присипаної борошном поверхні. З отриманого пласта тіста вирізаємо чашкою або склянкою кола, на кожен кладемо трохи цукру (за смаком), щіпку крохмалю і пару ягід вишні.
Щільно стискаємо краю тесту.
Традиційно вареники по-полтавськи готують на пару, але можна і зварити їх, як це зробила я. Кидаємо вареники в киплячу воду, перемішуємо (інакше він пристане до дна) і варимо 5-6 хвилин.
Смачного!