Пиріжки з брусницею
(покроковий рецепт з фото)
Пиріжки з брусницею - це дуже м'які і ніжні, просто тануть у роті пиріжки з трохи кисленькою начинкою. Мій особистий фаворит серед усіх пиріжків з ягідної начинкою.
Для мене пиріжки з брусницею - це пиріжки з дитинства. Такі колись в селі пекла моя бабуся. Бабусі вже давно немає, проте смак пиріжків я пам'ятаю з дитинства. Хоча б кілька разів на рік обов'язково намагаюся в вихідний день виділити час (а часу на приготування цих пиріжків потрібно чимало) і спекти свої улюблені пиріжки з брусницею. Ніжні, м'які, повітряні, з теплою начинкою, да зі склянкою холодного молока… джерело, замріявся!
- Молоко - 300 мілілітрів
- Рослинна олія - 150 мілілітрів
- Дріжджі сухі швидкодіючі - 15 грам
- Куряче яйце - 4 штуки
- Крохмаль картопляний - 50 грам
- Цукор - 275 грам(200 - для начинки, 70 - в тісто)
- Борошно пшеничне - 760 грам
- Брусниця - 350 грам
- Вершкове масло - 40 грам
- Сіль - 1/2 чайних ложки
Отже, поїхали. Для початку замішуємо тісто. Для цього в підігрітому стакані молока (150 мл.) розводимо дріжджі. Даємо їм хвилин 10-25 постояти. Потім додаємо трохи борошна, перемішуємо. За своєю консистенцією маса повинна нагадувати густу сметану.
Накриваємо плівкою, залишаємо в теплому місці на 15-20 хвилин, поки не з'явиться така собі шапочка.
У великій мисці, в якій будемо замішувати все тісто, злегка збиті яйця змішуємо з рослинним маслом, сіллю і цукром (75 м).
Змішуємо стакан теплого молока (150 мл.), приготовлену нами опару (з першого пункту) і яєчно-масляну суміш.
В утворену суміш засипаємо борошно. Гарненько перемішуємо за допомогою ложки.
Замісити тісто, формуємо з нього колобок. Тісто має вийти гладким, однорідним. Не лінуйтеся місити: чим краще вимісити, тим смачніше будуть пиріжки.
Кладемо наш колобок в більшу форму, змащену олією. Накриваємо плівкою або рушником, ставимо в тепле місце і залишаємо на годину-півтора. Тісто має збільшитися в обсязі приблизно вдвічі.
Через цей час необхідно ще раз обмять тісто, а потім залишити його ще на півгодини-годину в теплому місці. Тим часом займемося начинкою: змішаємо брусницю з 200 г. Цукру.
Перемішуємо ягоди з цукром акуратно, щоб з них не виділився сильно сік. Додаємо в суміш крохмаль, перемішуємо - і начинка готова.
Наше тісто до цього моменту виглядає вже приблизно так.
Власне, тепер найцікавіше: приємні пироги. Для наочності дивіться на фотографії. Злегка змащуємо руки рослинним маслом. Руками відламує від тесту невеликий шматочок, руками ж розминаємо цей шматочок в коржик. Кладемо в центр коржі чайну ложечку начинки, закріплюємо краю пиріжка. Тісто дуже м'яке, тому ліпити такі пиріжки - одне задоволення.
Викладаємо пиріжки на злегка змащений вершковим маслом деко швом вниз.
Змащуємо пиріжки збитим яйцем.
Даємо пиріжків постояти хвилин 10-15, після чого ставимо їх в духовку і випікаємо 15 хвилин при 180 градусах.
Вже готові пиріжки можна злегка змастити вершковим маслом і накрити рушником хвилин на 10. Після цього пиріжки з брусницею будуть повністю готові до вживання. Смачного!