Пиріг з брусницею і яблуками
(покроковий рецепт з фото)
Часто готую різні пироги з фруктами і ягодами замість покупних тортів і печива. Нещодавно робив пиріг, який розійшовся за 20 хвилин, розповідаю і вам, як приготувати пиріг з брусницею і яблуками.
Для більш цікавого смаку вирішив поєднати лісову брусницю та яблука. Кохаю, коли в пирогах багато начинки і мало тіста, тому вирішив зробити ось такий ось варіант. Основу зробив з пісочного тіста, начинку - з шматочками яблук і ягід, а зверху для краси виклав яблука віялом. Як на мій погляд, пиріг вийшов дуже красивим. Думаю, сміливо можна подавати його до святкового столу, прикрасивши, наприклад, збитими вершками.
- Яйце - 1 штука
- Цукровий пісок - 230 грам
- Вершкове масло - 100 грам
- Сода - 0, 25 чайних ложки
- Борошно - 200 грам
- Вода - 50 мілілітрів
- Брусниця - 200 грам
- Яблуко - 1 кілограм
- Крохмаль - 2 Ст. Ложки
- Мед - За смаком
- Лимонний сік - За смаком
1. Масло нарізаю шматочками і перекладаю в миску, додаю до нього яйце, соду і цукровий пісок (100 грам).
2. Вводжу в миску заздалегідь просіяне борошно і замішую тісто.
3. У форму для випікання укладаю тісто, розрівнюю його руками по дну і бортах, а потім відправляю в холодильник на 30-40 хвилин.
4. Яблука мою, половину відкладаю, вони стануть в нагоді пізніше, а половину розрізаю, вичищаю насіння і нарізаю фрукти невеликими шматочками. Перекладаю яблука в каструлю, додаю до них 150 грам брусниці і цукор, що залишився, прогріваю на вогні.
5. Окремо змішую крохмаль з водою, виливаю масу в каструлю, коли яблука випустять сік, розмішую і готую 5-10 хвилин.
6. Дістаю з холодильника форму, всередину викладаю тільки що приготовлену начинку, рівномірно розрівнюю її. Решта яблука нарізаю скибочками і скроплюю лимонним соком, щоб вони не почорніли, потім викладаю їх віялом поверх начинки.
7. Відправляю пиріг в розігріту до 180 градусів духовку на 30-40 хвилин.
8. Готовий пиріг дістаю з духовки і відразу змащую рідким медом, посипаю залишилися ягодами брусниці і залишаю так до повного охолодження.
9. Остиглий пиріг легко дістаю з форми, він добре тримає краю і не розлазиться. Смачного!