Квас з бородинского хліба
(покроковий рецепт з фото)
Улюблений для всіх традиційний слов'янський напій - квас! Домашній квас, звичайно ж, набагато смачніше і корисніше, ніж покупної, магазинний. Я покажу, як приготувати квас з бородинского хліба.
Такий квас не рекомендується пити людям за кермом т.К. В ньому буде значно більший відсоток алкоголю, ніж в магазинному (аж до 3%). І ще один важливий момент: все повинно бути більш-менш стерильне, при попаданні мікробів квас в результаті вийде кислий.
Квас дуже смачний. Якщо використовувати тільки чорний бородинський хліб, то квас вийде темним і кислим. Я додаю трохи білого хліба, щоб поліпшити смак, колір і аромат квасу.
- Хліб Бородинський - 150 грам
- Цукор - 5 Ст. Ложок
- Дріжджі сухі - 5 грам
- Ізюм - 100 грам
- Білий хліб - 50 грам
Для приготування квасу бородинський хліб наріжте на шматочки. Не обов'язково використовувати свіжий хліб, можна злегка жорсткий.
Кожен шматочок хліба нарізати на кубики. Так шматочки хліба більш компактно увійдуть в банку і їх буде легше витягувати.
Нарізаємо невелика кількість білого хліба. Чорний і білий хліб поміщаємо в банку. У банку додаємо ізюм, дріжджі, цукор. Заливаємо банку водою, щоб вода на 5 см не доходила до краю банки. Даємо квасу настоятися 3 дня.
Під банку з квасом підставте глибоку миску, щоб при бурлінні квасом не залити весь стіл. Готовий квас через 3 дня процідіть через марлю, складену в 4-5 шарів.
Подайте квас до столу охолодженим. Макуха не викидайте. Якщо залити хлібний м'якуш знову водою, додати цукру і трохи дріжджів (0, 5 немає. Ложки), то можна отримати повторний квас. Для більш яскравого аромату, можна додати трохи нарізаного хліба.