Домашній квас з житнього хліба без дріжджів
(покроковий рецепт з фото)
Якщо з тих чи інших причин ви вирішили приготувати квас без дріжджів, рекомендую замінити їх суслом з житнього хліба, води і цукру. Квас виходить чудовим! Солодкий і дуже ароматний напій!
Чудовий, тонізуючий та освіжаючий напій! Все це - домашній квас з житнього хліба без дріжджів в домашніх умовах. Між іншим, закваску з гущі, яка залишається у вас після проціджування, можна повторно використовувати для приготування ще декількох порцій квасу. Хай щастить!
- Житній хліб - 2 скибочки
- Цукор - 1 Чайна ложка(+ 2 ст.Л.)
- Вода кип'ячена - 2 склянки
Хліб нарізаємо невеликими шматочками і підсушують в духовці до підсмаженої скоринки. Сухарики потрібно остудити і пересипати в каструлю або банку. Додайте цукор і теплу кип'ячену воду. Накриваємо рушником і залишаємо бродити в теплому місці на дві доби.
Переливаємо сусло в 3-х літрову банку, додаємо ще 2 ст.Л. Цукру, заливаємо теплою кип'яченою водою практично до самого верху. Знову накриваємо рушником і залишаємо на 1 день при кімнатній температурі. Готовність квасу визначається по характерному смаку і запаху.
Проціджуємо квас через марлю, розливаємо по чистим пластиковим або скляних пляшках. При бажанні можна додати більше цукру або трохи меду. Охолоджуємо квас в холодильнику. Готово!