Кростата італійська
(покроковий рецепт з фото)
Нещодавно мені підказали один дуже цікавий рецепт. Це пиріг, який готують в Італії. Розповідаю, як приготувати кростату італійську. Уважно читайте мої рекомендації, і все вийде!
Готуючи цей пиріг, я кожен раз згадую, як в дитинстві мама часто пекла такі солодощі до вечірнього чаювання. У нас завжди було яке-небудь варення в підвалі. Ну, і мука теж. Залишалося подбати про вершковому маслі, або про маргарині, да про парочку яєць. Для приготування цієї пирога ми використовуємо тільки жовтки. З білків, до речі, можна зробити трохи безе, або шапку у вигляді повітряних вершків для пирога.
- Борошно пшеничне - 300 грам
- Вершкове масло - 130 грам
- Яєчні жовтки - 2 штуки
- Цукор - 100 грам
- Сіль - 1 щіпка
- Варення / джем - 200 грам (у мене з абрикосів)
Замішуємо спочатку тісто. Для цього просіваємо через сито борошно. Дістаємо з холодильника вершкове масло, рубаємо його на шматочки. Дістаємо блендер. Висипаємо в нього борошно і закидаємо шматочки масла. Razbivaem яйця, з них нам потрібні тільки жовтки. Кладемо дрібку солі. Збиваємо в блендері всі інгредієнти до однорідної маси.
Дістаємо тісто з блендера. Воно вийшло розсипчастим. Нам потрібно сформувати з нього кулю. Для цього руками скачуємо тісто, перетворюючи в колобок. Дістаємо форму для випікання. У мене вона з різьбленими невисоким бортиками (як і має бути). Відщипуємо від кульки тіста невеликий шматочок (приблизно третина від усієї кількості). Він піде на верхні смужки. Розкачуємо обидві кульки. Великий пласт переносимо в форму (у мене діаметром 28 см.). Її можна нічим не змащувати, так як тісто і так масляне. Але це для хороших духовок! Для тих же, які люблять "побешкетувати" краще додатково промазати форму маслом. Формуємо бортики. Проколюємо тісто виделкою, щоб не здувалося при запіканні.
Тепер викладемо начинку. У мене залишався абрикосовий джем. Можна використовувати і інше варення, або свіжі ягоди і фрукти. Тільки спершу їх краще проварити, щоб пішов зайвий сік. Нарізаємо з маленького пласта тіста полосочки. Викладаємо їх за формою пирога по діагоналі (поверх варення або джему). Закріплюємо у бортиків. Краї пирога злегка загинаємо в сторону начинки. Ставимо все в розігріту духовку на 20 хвилин і запікаємо при 190 градусах.
Слідкуйте за тим, щоб пиріг не підгорів. Випікати краще на верхньому рівні. Якщо не впевнені в духовці, підставте на низ сковорідку з водою. Тоді час випічки може трохи збільшитися. Готовий пиріг має рум'янець на тесті. Його можна подавати гарячим і холодним. Смачного!