Компот з чорноплідної горобини
(покроковий рецепт з фото)
Чесно кажучи, горобину я не дуже-то люблю в чистому вигляді. Це, все ж, краще калини. Але смак у неї специфічний. Інша справа - чорноплідна горобина! ось, як приготувати компот з чорноплідної горобини.
Мій варіант приготування компоту з чорноплідної горобини з розряду заготовок на зиму. Якщо ви не хочете чекати до зими, то скоротіть рецепт. В такому випадку банки не стерилізуємо, а ягоду проварюємо разом з водою і цукром. Такий компот вариться півгодини, після чого він відразу готовий до вживання.
- Горобина чорноплідна - 1 кілограм
- Вода - 2 L
- Цукор - 1 кілограм
Готуємо ягоду. Очищаємо її від дрібних гілочок, якщо такі є. Промиваємо. Я рекомендую поставити під тонкий струмінь води і акуратно помішувати ягоду, поки з неї не вийде вся грязь.
Я взяла кілограм ягоди. Тому мені знадобиться 3 літрові банки. Ви можете взяти 1 трилітрову. Варіюйте на свій розсуд. Головне: банки потрібно гарненько помити і простерилізувати, якщо ви збираєтеся закочувати компот. Якщо ні, то стерилізувати банки не обов'язково. Насипаємо третину ягоди в літрову банку.
Так як у мене 3 банки, я ділю ягоду на 3 порції. Тобто таких баночок буде 3 штуки. Тепер варимо сироп. З 2 літра води я кладу 1 кілограм цукру, проварюю все протягом 10 хвилин. Киплячу цукрову воду розливаю по банкам до країв.
Тепер банки потрібно закатати, або закрити спеціальними кришками. Закручується кришку підтягуємо повністю тільки через 5 хвилин, не раніше. Після цього перевертаємо банки вниз шийкою і відносимо в прохолодне темне місце. Підвал або льох ідеально підійде. Ну або балкон - теж не погано. Такий компот повністю знайде смак мінімум через місяць.