Картопляний гратен
(покроковий рецепт з фото)
Картопляний гратен - просте в приготуванні, але дуже цікаве блюдо, здатне урізноманітнити вашу картопляну дієту, коли всі стандартні способи приготування цього овоча набридають.
Нехай назва "картопляний гратен" вас не лякає - це досить просте і, повірте, дуже смачна страва. Коли все рецепти приготування картоплі вже перепробувані - спробуйте і рецепт грата, він не може не сподобатися. Гратен особливо хороший з молодої картоплі.
- Картопля - 600 грам
- Вершки (10% жирності) - 400 мілілітрів
- Сир твердих сортів - 150 грам
- Сіль - 2 щіпки

Чистимо і нарізаємо картоплю не дуже товстими пластинами - близько 5 мм в товщину.

У каструлі доводимо до кипіння вершки, солимо їх, а потім додаємо в киплячі вершки наш картопля. Зменшуємо вогонь і варимо картоплю в киплячих вершках близько 5 хвилин.

Поки картопля вариться в вершках, на крупній тертці натираємо сир.

Знімаємо з вогню вершки з картоплею, і тут настає кульмінаційний момент. Беремо підходить за розміром жаростійку посуд і викладаємо в неї шарами: шар картоплі, тоненький шар сиру, картопля, сир, і так далі. На самому верху повинна бути картопля - інакше верхній сир відразу ж стопиться. Коли всі шари вже зроблені, заливаємо все це справа кипіла вершками. Потім накриваємо нашу форму фольгою і відправляємо в духовку, нагрітий до 180 градусів, з 15 хвилин. Потім дістаємо блюдо, знімаємо фольгу, посипаємо зверху тертим сиром і гарячим подаємо до столу.

При бажанні картопляний гратен можна їсти сам по собі, зі сметаною або овочами, але найкраще його використовувати як гарнір до якого-небудь м'ясної страви.