Калач
(покроковий рецепт з фото)
Калачі печуть до свята (пасха, Різдво) і для себе. Є багато їх різновидів. Зробити такий самостійно дуже просто, працювати доведеться з дріжджовим тестом. Розповім, як приготувати калач.
Традиційна форма для калачів - це коло, зустрічаються півкола, більше схожі на півмісяць. Їх подають вже остиглими до столу. Прикрасити випічку можна маком, кунжутом, соняшниковим насінням.
- Борошно - 0, 6 кілограма
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Цукровий пісок - 5 Ст. Ложок
- Дріжджі сухі - 2 чайних ложки
- Яйця - 1 штука
- Жовток - 1 штука
- Кунжут - 1 Ст. Ложка
- Молоко - 300 мілілітрів
- Рослинна олія - 5 Ст. Ложок
1. У миску влийте підігріте молоко, додайте до нього цукровий пісок, розведіть дріжджі. Залиште на 15 хвилин до утворення пінистої шапки.
2. Додайте в дріжджову суміш яйця, борошно, сіль, 3 ложки рослинної олії.
3. Замісити м'яке і еластичне тісто.
4. Розділіть отримане тісто на 3 рівні частини.
5. Від кожної частини відокремте по одному маленькому шматочку.
6. Три великих шматочка розкачайте в тонкі ковбаски, то ділянку, включаючи волосся.
7. Маленькі шматочки тіста сформуйте воєдино, потім розкачайте з них один джгут. Косичку, що сплели з великих шматочків укладіть по колу і обмотайте тонким обідком тесту.
8. Змастіть форму для випічки рослинним маслом, викладіть на неї калач, змастіть його жовтком і посипте кунжутом, залиште тісто на 60-90 хвилин.
9. Запікайте калач в розігрітому до 180 градусів духовці до готовності (близько 45 хвилин). Їжте калач після охолодження.