Хліб з полби
(покроковий рецепт з фото)
Polba - полудикий сорт пшениці, відома з давніх часів, є праматір'ю сучасних сортів пшениці, відрізняється великим вмістом корисних речовин. Хліб з неї особливо смачний і корисний!
Спекти хліб з полби не складніше, ніж з будь-якою іншою борошна, єдине, що треба знати, такий хліб не буде занадто пишним. А як його спекти, в цьому допоможуть покрокові рекомендації.
- Вода - 385 мілілітрів(150 мл. - для опари, 235 мл. - в тісто)
- Пшеничний стартер - 15 грам (пшеничне закваска "левіт Мадре" )
- Борошно з цільнозерновий полби - 300 грам(150 грам - в опару, 150 грам - в тісто)
- Борошно пшеничне цільнозернових - 250 грам(210 грам - в тісто, 40 грам - на підпис столу)
- Сіль - 1, 5 чайних ложки
- Цукор - 1 Чайна ложка
- Суміш сортів лляного насіння - 1-2 Ст. Ложок (або інші насіння, наприклад, кмин, koriandr, соняшникова насіння)
- Дріжджі хлібопекарські - 2 грами (свіжі)
- Рослинна олія - 2 Ст. Ложки
Підготуйте інгредієнти.
З вечора підготуйте опару, для цього в теплу воду додайте стартер - zakvasku. Я використовувала пшеничний стартер "левіт Мадре" .
Додайте полбу.
Добре розмішайте, накрийте кришкою і залиште для бродіння в теплому місці на всю ніч.
Вранці в ємність для замішування тіста влийте 235 мл. Теплої води, додайте дрібку дріжджів, сіль, цукор, розмішайте.
Викладіть опару, лляне насіння, влийте 2 столові ложки рослинної олії.
Просійте всю муку.
Замістити тісто міксером протягом 3-5 хвилин.
Подпиліть борошном робочу поверхню столу, викладіть тісто і ще трохи вимісити руками, сформуйте хліб.
Викладіть хліб "швом вгору" в Розстоєчні кошик, якщо такого кошика немає, то можна укласти так, як на фото, на спеціальну тканину або рушник, добре присипане борошном, а з боків підкласти валики з кухонних рушників. Можна хліб прикрити кінцями цієї тканини. Залиште хліб для підйому в теплому місці на 2 годину.
Перед випічкою зробіть кілька надрізів по верху хліба. Випікайте перші 10 хвилин при максимальній температурі 240 градусів, потім знизьте температуру до 180 градусів і випікайте ще 40-45 хвилин.
Готовий хліб викладіть на решітку і дайте йому повністю охолонути.
Після того, як хліб охолов, його можна пробувати. Він неймовірно ароматний і дуже корисний! Смачного!