Цільнозерновий хліб на заквасці
(покроковий рецепт з фото)
Якщо говорити про корисне хлібі, то це абсолютно точно про цельнозерновом і на заквасці, тому що мало того, що це корисний хліб, він ще й дуже смачний. Готується довго, але це варто того!
Спекти цільнозерновий хліб на заквасці справа не проста і вимагає певних навичок, але разом з тим, нічого складного в цьому немає. Про те, як випекти такий хліб докладно розказано в покрокової інструкції.
- Кисломолочная ржаная закваска - 70 грам
- Вода - 238 грам
- Дріжджі - 2 грами (для активізації бродіння)
- Сивка - 20 грам
- Борошно житнє - 115 грам (цільнозерновий)
- Борошно пшеничне - 115 грам (цільнозерновий)
- Борошно пшеничне - 100 грам (вищий сорт)
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Цукор - 1 Чайна ложка
- Рослинна олія - 1 Чайна ложка
- Висівки - 1 Ст. Ложка
Підготуйте інгредієнти.
У теплій воді розчинити дріжджі. Додайте сіль, цукор, житнє закваску, добре розмішайте.
Всипте сивка.
Просійте всю муку.
Силіконової лопаткою змішайте рідкі і сухі інгредієнти.
Далі замішуйте тісто руками або міксером 5-7 хвилин.
Підберіть тісто в кулю. Накрийте плівкою і поставте для бродіння. Тричі, з періодичністю через годину, зробіть обминку методом "розтягнути і скласти", після чого змажте руки рослинним маслом, зберіть тісто в кулю і поставте в холодильник на 6-8 годин. Краще це робити з вечора на ніч, щоб вранці випікати хліб.
Після вистоювання тісто збільшилася в розмірах.
Присипте робочу поверхню столу висівками, викладіть тісто.
Підберіть кінці тесту до центру "в вузлик" .
Переверніть і подкатайте тісто в кулю, поставте на расстойку на 1 час.
Через час прогрейте духовку до 240 градусів, зробіть надріз на хлібі і поставте випікати. Перші 10 хвилин випікайте при температурі 240 градусів, потім скиньте температуру до 180 градусів і випікайте ще 40 хвилин.
Повністю охолодіть хліб на решітці, так як процес дозрівання хліба ще не завершений.
Після того, як хліб охолов до кімнатної температури, його можна їсти. Він дуже ароматний, смачний і при цьому корисний.