Рецепт Цільнозерновий хліб на заквасці фото

Цільнозерновий хліб на заквасці
(покроковий рецепт з фото)

Українська кухня
Борошно , Дріжджі
Вегетаріанське харчування , Низькокалорійні , ПП рецепти
На обід , На вечерю
Випічка , Хліб
Кількість порцій: 6-8
Час приготування: 16 г. 0 хв.

Якщо говорити про корисне хлібі, то це абсолютно точно про цельнозерновом і на заквасці, тому що мало того, що це корисний хліб, він ще й дуже смачний. Готується довго, але це варто того!

Опис приготування:

Спекти цільнозерновий хліб на заквасці справа не проста і вимагає певних навичок, але разом з тим, нічого складного в цьому немає. Про те, як випекти такий хліб докладно розказано в покрокової інструкції.

  • Кисломолочная ржаная закваска - 70 грам
  • Вода - 238 грам
  • Дріжджі - 2 грами (для активізації бродіння)
  • Сивка - 20 грам
  • Борошно житнє - 115 грам (цільнозерновий)
  • Борошно пшеничне - 115 грам (цільнозерновий)
  • Борошно пшеничне - 100 грам (вищий сорт)
  • Сіль - 1 Чайна ложка
  • Цукор - 1 Чайна ложка
  • Рослинна олія - 1 Чайна ложка
  • Висівки - 1 Ст. Ложка
цільнозерновий хліб на заквасці - фото крок 1
Підготуйте інгредієнти.
цільнозерновий хліб на заквасці - фото крок 2
У теплій воді розчинити дріжджі. Додайте сіль, цукор, житнє закваску, добре розмішайте.
цільнозерновий хліб на заквасці - фото крок 3
Всипте сивка.
цільнозерновий хліб на заквасці - фото крок 4
Просійте всю муку.
цільнозерновий хліб на заквасці - фото крок 5
Силіконової лопаткою змішайте рідкі і сухі інгредієнти.
цільнозерновий хліб на заквасці - фото крок 6
Далі замішуйте тісто руками або міксером 5-7 хвилин.
цільнозерновий хліб на заквасці - фото крок 7
Підберіть тісто в кулю. Накрийте плівкою і поставте для бродіння. Тричі, з періодичністю через годину, зробіть обминку методом"розтягнути і скласти" , після чого змажте руки рослинним маслом, зберіть тісто в кулю і поставте в холодильник на 6-8 годин. Краще це робити з вечора на ніч, щоб вранці випікати хліб.
цільнозерновий хліб на заквасці - фото крок 8
Після вистоювання тісто збільшилася в розмірах.
цільнозерновий хліб на заквасці - фото крок 9
Присипте робочу поверхню столу висівками, викладіть тісто.
цільнозерновий хліб на заквасці - фото крок 10
Підберіть кінці тесту до центру"в вузлик" .
цільнозерновий хліб на заквасці - фото крок 11
Переверніть і подкатайте тісто в кулю, поставте на расстойку на 1 час.
цільнозерновий хліб на заквасці - фото крок 12
Через час прогрейте духовку до 240 градусів, зробіть надріз на хлібі і поставте випікати. Перші 10 хвилин випікайте при температурі 240 градусів, потім скиньте температуру до 180 градусів і випікайте ще 40 хвилин.
цільнозерновий хліб на заквасці - фото крок 13
Повністю охолодіть хліб на решітці, так як процес дозрівання хліба ще не завершений.
цільнозерновий хліб на заквасці - фото крок 14
Після того, як хліб охолов до кімнатної температури, його можна їсти. Він дуже ароматний, смачний і при цьому корисний.

Схожі рецепти