Рецепт Царський паску фото

Царський паску
(покроковий рецепт з фото)

Українська кухня
Тісто , Молочні продукти
Вегетаріанське харчування , Низькокалорійні , ПП рецепти
На святковий стіл , Пасха
Випічка
Кількість порцій: 1
Час приготування: 6 г. 0 хв.

Спечіть дуже здобний, дуже ароматний і дуже смачний паску до свята. Спосіб приготування - як і при випічці по іншим рецептами. По компонентах дорогувато виходить, але ж на те він і царський!

Опис приготування:

Царським цей паску називають не дарма. Дорогуватим він виходить, проте, але все окупається його смаком. Правильно випечений царський паску буде танути в роті. Його треба спекти за пару днів до Пасхи, паску повинен вистоятися і дозріти. Такий паску довго не черствіє, адже в тісто ми не додавали білки. А в іншому нічого складного - процеси все практично такі ж, як і в інших рецептах для пасок. Ще можу порадити: замочіть родзинки в коньяку або бренді хоча б кілька годин, від цього смак паски покращиться. Тепер ви знаєте, як приготувати царський паску. Думаю, для порівняння з вашими улюбленими традиційно випікають паски, такий паску треба спекти хоча б раз.

  • Борошно - 6 склянок
  • Вершки - 1, 5 склянки (не нижче 20% жирності)
  • Вершкове масло - 200 грам
  • Цукор - 1 Склянка (хто любить солодша - + 2 столові ложки)
  • Жовтки - 8 штук
  • Сіль - 3/4 чайних ложки
  • Ізюм - 1/2 склянки
  • Цукати - 1/2 склянки
  • Дріжджі свіжі - 100 грам
  • Ванільний цукор - 1 Чайна ложка
  • Зерна кардамону - 5-6 штук
  • Цукрова пудра - 1 Склянка
  • Лимонний сік - 2 Ст. Ложки
царський паску - фото крок 1
Вершки трохи підігріваємо, розводимо в них дріжджі і додаємо 2.5 склянки борошна. Це у нас буде опара. Накриваємо її рушником і ставимо в тепле місце, нехай підходить.
царський паску - фото крок 2
Відокремлюємо білки від жовтків. Для тесту нам знадобляться тільки жовтки і 1-2 білка для глазурі. З інших білків можна приготувати безе.
царський паску - фото крок 3
Розтираємо жовтки з звичайним цукром, додаємо ванільний цукор і дуже м'яке вершкове масло, збиваємо до білого.
царський паску - фото крок 4
Ізюм заливаємо окропом на 5-10 хвилин (в залежності від ступеня його засушенности), потім підсушують його рушником і обвалюють у борошні.
царський паску - фото крок 5
Опара зросла, додаємо до неї збиті з маслом і цукром жовтки.
царський паску - фото крок 6
Ретельно перемішуємо, щоб масляна суміш добре і рівномірно з'єдналася з опарою.
царський паску - фото крок 7
Додаємо родзинки, цукати і подрібнені зернятка кардамону. Якщо цукати у вас великі, наріжте їх подрібніше.
царський паску - фото крок 8
Розмішуємо і додаємо борошно з сіллю. Борошно підсипає потроху. Якість борошна у всіх різне, і її може знадобиться трохи більше або трохи менше.
царський паску - фото крок 9
Дуже ретельно вимішуємо тісто. Спочатку воно буде дуже липким, ви не поспішайте підсипати муку. Вимішуйте хвилин 5, а потім по необхідності підсипте борошно. У цьому рецепті борошна краще недосипати, ніж пересипати. Накриваємо і ставимо тісто в тепле місце, нехай піднімається. Це займе десь близько 1.5 годин.
царський паску - фото крок 10
Тісто піднімається так довго через великої кількості здоби, так що ви не панікуйте. Ось наше тісто піднялося.
царський паску - фото крок 11
Обминали його, накриваємо і знову ставимо в тепле місце для підйому. На цей раз часу піде менше - про час.
царський паску - фото крок 12
Форму для випічки паски застилає пергаментним папером. Можна застелити тільки дно, а стінки злегка змастити маслом і присипати борошном.
царський паску - фото крок 13
Коли тісто підійде, розділимо його на частини. Вийде 2 великих паски. Заповнюємо форму тестом на третину. Даємо тісту ще раз підійти (вже в формі).
царський паску - фото крок 14
І ставимо випікатися в розігрітій до 160 градусів духовці. Через 15 хвилин збільшуємо температуру до 190 градусів. Випікаються великі паски приблизно 1 час. На дно духовки можна поставити невелику ємність з гарячою водою. Паска готова, якщо дерев'яна зубочистка виходить з нього при проколюванні сухий.
царський паску - фото крок 15
Для глазурі збиваємо білок з цукровою пудрою і лимонним соком. Глазур наносимо на вже остиглі паски, потім прикрашаємо різнобарвною цукровою посипкою.

Схожі рецепти