Яблука, мочені на зиму
(покроковий рецепт з фото)
Aльтернатива джeмам, варені і компотів - мочениe фрукти. З удовoльствіем представляю вам oчень простий рецепт мочених яблук.
Готові мочені яблука можна залишити в каструлі або укласти в менші чисті ємності, залити розсолом і зберігати в холодильнику, погребі чи прохолодному добре провітрюваному місці.
Смачного!
- Яблука - 10 кілограм(Antonovski)
- Листя горобини - 8 штук (гілочок)
- Листя вишні - 8 штук (гілочок)
- Мелісса - 5 штук (гілочок)
- Душа - 5 штук (гілочок)
- Естрада - 4 штуки (гілочок)
- М'ята - 4 штуки (гілочок)
- Базилік - 5 штук (гілочок)
- Аніс - 5 штук (зірочок)
- Кейбер - 5 штук (гілочок
) - Вода - 10 літрів
- Сіль - 100 грам (з 10 кг)
Eсть три види рецептів приготування мочених яблук на зиму: прості, кислі і цукрові. Сьогодні ми з вами дізнаємося як приготувати прості мочені яблука. В першу чергу для мочіння треба вибрати правильний сорт яблук. Найбільше підходять пізні сорти, такі як аніс, Тітовка, Пепин, антонівка які починають дозрівати в кінці серпня і зріють до кінця січня. Смак у таких яблук кисло солодкий, вони щільні і соковиті. Яблука ретельно промиваємо під проточною водою від зайвих забруднень, прибираємо пошкоджені плоди. Листочки і плодоніжки можна залишити. Перекладаємо в глибоку емальовану миску і даємо стекти зайвої рідини і обсохнути.
Тепер правильна добірка спецій.
Беремо листи і гілки горобини, вишні, меліси, материнки, естрагону, базиліка, м'яти, Енн caʙer. Промиваємо їх під проточною водою, стряхиваем від зайвої рідини і кладемо в миску. На плиту, включену, на сильний рівень ставимо чайник повний води і доводимо її до кипіння. Обшпарюємо окропом всі перераховані вище гілки рослин, таким чином, позбавляючись від шкідливих мікроорганізмів, зливаємо воду з миски, даємо гілках охолонути, знову струшуємо з них зайву воду і даємо обсохнути.
Беремо листи і гілки горобини, вишні, меліси, материнки, естрагону, базиліка, м'яти, Енн caʙer. Промиваємо їх під проточною водою, стряхиваем від зайвої рідини і кладемо в миску. На плиту, включену, на сильний рівень ставимо чайник повний води і доводимо її до кипіння. Обшпарюємо окропом всі перераховані вище гілки рослин, таким чином, позбавляючись від шкідливих мікроорганізмів, зливаємо воду з миски, даємо гілках охолонути, знову струшуємо з них зайву воду і даємо обсохнути.
Hа плиту, ставимо глибоку емальовану каструлю, наповнену 10 літрами чистої дистильованої води, на сильний вогонь, доводимо до кипіння, всипаємо сіль варимо ще приблизно 5-7 хвилин до повного розчинення солі. Потім даємо розсолу охолонути до кімнатної температури. Поки ми готували розсіл, яблука обсохнули. Беремо ще одну глибоку емальовану каструлю і кладемо на її дно по 1 гілці всіх наших трав. Зверху кладемо шар яблук і на нього знову шар гілок. Таким чином, шарами вкладаємо всі яблука, трави і гілки з листочками. Остившім розсолом заливаємо яблука так, щоб він був вище їх приблизно на 5 пальців руки. Вкриваємо це все чистої марлею, складеної в 2 шару. На неї кладемо велику плоску чисту тарілку. Тепер підготуємо гніт, для цього треба що ні будь важке, я любителька чистоти і стерильності, тому беремо чисту трилітрову банку, набираємо в неї звичайну проточну воду і ставимо на тарілку, легенько придавлюючи її вниз, тепер яблука не будуть спливати. У будь-якому випадку у вас залишився розсіл, не виливайте його. Під час мочіння яблука вбирають в себе велику кількість води, тому періодично в каструлю з плодами треба буде підливати розсіл, що залишився. Дайте яблукам відстоять і повипускали бульбашки при кімнатній температурі 1 - 2 дня. Потім відстоюємо їх 8 - 10 днів при температурі 15 -10 градусів тепла. І вже після, каструлю з яблуками виносимо на холод в льох або на балкон і наполягаємо протягом 30 - 40 днів періодично підливаючи розсіл і стежачи за тим, щоб він завжди був вище яблук хоча б на 5 пальців руки. Поки не закінчиться процес бродіння, температура в приміщенні повинна бути від 0 до -1 ступеня.