Рецепт Твердий сир в домашніх умовах фото

Твердий сир в домашніх умовах
(покроковий рецепт з фото)

Українська кухня
Молочні продукти, Молоко
Вегетаріанське харчування
На полуденок

Для любителів сирів пропоную щось цікаве - рецепт приготування твердого сиру в домашніх умовах. Хочете побалувати себе смачним натуральним продуктом? Насправді, все дуже просто.

Найголовніше, ніж потрібно запастися - це терпіння. Класичний рецепт твердого сиру в домашніх умовах передбачає досить довгий період дозрівання, однак це очікування варто того. Ароматний, апетитний і точно найсмачніший сир, який вам доводилося куштувати.

  • Молоко - 6 літрів
  • Фермент - 1 штука
  • Дріжджі - 1 штука
  • Сіль - 1-2 Ст. Ложок
твердий сир в домашніх умовах - фото крок 1
1. Влити молоко в каструлю і відразу встановити термометр. Рецепт приготування твердого сиру в домашніх умовах багато в чому залежить саме від температури.
твердий сир в домашніх умовах - фото крок 2
2. Приблизно на 30 градусах в молоко потрібно ввести закваску. Це ідеальна температура для того, щоб закваска почала працювати. Акуратно потрібно перемішати масу протягом 10 хвилин і залишити під кришкою (з вогню зняти) з 35-55 хвилин. Час залежить від якості молока і закваски. Коли маса стане більш щільною, можна ввести сичужний фермент, попередньо розчинений в невеликій кількості води. Знову як слід перемішати і залишити ще на 40-50 хвилин. Коли утворюється щільний сирний згусток, який можна буде нарізати ножем і ніж при цьому залишиться чистим, масу можна подрібнити середніми шматочками.
твердий сир в домашніх умовах - фото крок 3
3. Масу невеликими порціями потрібно перекласти в друшляк і дати стекти сироватці. Сирні згустки можна помістити в марлю, складену в декілька разів, і повісити на раковиною, наприклад.
твердий сир в домашніх умовах - фото крок 4
4. Потім можна накрити масу тарілкою, щоб прискорити відхід сироватки, і поставити невеликий прес.
твердий сир в домашніх умовах - фото крок 5
5. Акуратно викласти масу на обробну дошку і нарізати шматочками.
твердий сир в домашніх умовах - фото крок 6
6. Перемістити їх в глибоку миску і, поступово всипаючи по дрібка солі, як слід Просолов. У класичний рецепт твердого сиру в домашніх умовах потрібно використовувати тільки звичайну сіль, НЕ йодованої.
твердий сир в домашніх умовах - фото крок 7
7. Тепер сир можна перемістити в форму, застелену марлею, і знову приступити до віджимання сироватки. Для початку прес повинен бути невеликим, але кожен півгодини сир потрібно перевертати, а вага преса збільшувати.
твердий сир в домашніх умовах - фото крок 8
8. Приблизно через добу сир можна вийняти з преса і обсушити приблизно 2-3 дня, періодично перевертаючи, в холодильнику. Це дуже простий рецепт твердого сиру в домашніх умовах, який буде готовий до вживання вже через тиждень-два. Якщо хочете отримати більш витриманий сир, тоді покрийте голівку воском і залиште в холодному і вологому місці на 2 місяці, не забуваючи перевертати.

Схожі рецепти