Голландський твердий сир в домашніх умовах
(покроковий рецепт з фото)
Хочете спробувати справжній сир без консервантів та інших хімічних добавок? Тоді вам просто необхідний рецепт приготування голландського твердого сиру в домашніх умовах - смачного і натурального.
Цей досить зрозумілий і не дуже складний процес сироваріння може повторити кожен. При бажанні класичний рецепт голландського твердого сиру в домашніх умовах можна доповнити натуральним відваром шафрану, наприклад, щоб надати йому звичний відтінок.
- Молоко - 11 літр
- Дріжджі - 1 штука
- Фермент - 1 штука
- Сіль - 200 грам
1. Для початку необхідно налити молоко у велику каструлю і відправити на вогонь. Для приготування сиру необхідний термометр, щоб контролювати температуру молока. Коли вона досягне 30-32 ступеня, молоко зняти з вогню і ввести закваску. Акуратно перемішати і залишити хвилин на 30. Тим часом розчинити в невеликій кількості води фермент і влити його в каструлю. Підтримуючи температуру молока, залишити його на 35-40 хвилин. Вийде дуже щільний згусток, який акуратно потрібно нарізати ножем на середні шматочки.
2. Наступним етапом буде акуратне перемішування маси протягом 15 хвилин. Класичний рецепт голландського твердого сиру в домашніх умовах вимагає терпіння і часу.
3. Тепер потрібно акуратно злити приблизно третину відокремилася сироватки.
4. У молочну масу потрібно ввести воду (близько 40 градусів) і підтримувати температуру молока на рівні 37 градусів.
5. Підготувати форми для сиру. Якщо спеціальних форм під рукою немає, можна використовувати невеликі контейнери, з попередньо пророблену в них отворами. Форми потрібно вкласти в більшу ємність, в якій буде збиратися сироватка, і застелити марлею.
6. Акуратно перекласти сирну масу в форми, поступово додаючи з каструлі. Цей процес може чимало часу, так як відразу буде виділятися досить багато сироватки.
7. Після того, як основна частина сироватки скла, на сир потрібно поставити прес близько 3-4 кілограм на 30 хвилин.
8. Потім сир потрібно перевернути, а прес збільшити до 16 кілограм ще на 30 хвилин. Далі - 25 кілограм, попередньо перевернувши ще на півгодини. Знову перевернути сир, щоб забезпечити йому рівномірне спрессовиваніе, і залишити під вагою 25 кілограм на 6-8 годин. Існує також ще один варіант, як приготувати голландський твердий сир в домашніх умовах і зробити його більш щільним - потрібно залишити його під вагою приблизно 50 кілограм на ніч.
9. Сир потрібно помістити в сольовий розчин і залишити приблизно на 10-12 годин. Потім просушити протягом 2-3 днів в холодильнику. Для оболонки можна використовувати віск або спеціальні пакети для сиру. Залишити визрівати сир потрібно при температурі близько 10 градусів і високої вологості мінімум на 2 місяці. Якщо набратися терпіння, то відмінний голландський твердий сир в домашніх умовах вийде через 6 місяців.